O BLISKOM ISTOKU

Milanović: Hrvatski narod nije potomak nacista, već uglavnom antifašista

Milanović je naglasio važnost UN-a za Hrvatsku, posebno tokom rata, kada je UNPROFOR omogućio primirje, konsolidaciju izgradnju vojske i pobjedu

Zoran Milanović. Goran Kovacic/PIXSELL

N. Č.

30.10.2023

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga, Zoran Milanović, učestvovao je na promociji novih oficira Oružanih snaga Republike Hrvatske i dodjeli prvih oficirskih činova na Hrvatskom vojnom fakultetu Dr. Franjo Tuđman. Također je dao izjavu za medije povodom stanja na Bliskom istoku.

O rezoluciji

Milanović je izjavio da nema problema s glasanjem za rezoluciju, gdje je trebalo ostati samo suzdržan. Izrazio je zabrinutost zbog neobjašnjivih postupaka, poput glasanja Austrije za rezoluciju. Također se osvrnuo na izjavu češke ministrice o mogućem izlasku Češke iz UN-a.

Milanović je naglasio važnost UN-a za Hrvatsku, posebno tokom rata, kada je UNPROFOR omogućio primirje, konsolidaciju, izgradnju hrvatske vojske i pobjedu. Istakao je da se s čašću, zdravim razumom i reputacijom ne bi trebalo igrati.

Predsjednik je rekao da se Hrvatska neće suzdržavati od kritiziranja poteza izraelske vlade. Naglasio je da Hrvatska nije progonila Jevreje tokom Drugog svjetskog rata i da hrvatski narod nije potomak nacista, već uglavnom antifašista.

Nedostatak reakcije

Milanović je kritizirao izraelskog ambasadora u Zagrebu zbog njegovih komentara i prozivanja hrvatskog predsjednika. Izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka reakcije hrvatske vlade na te komentare.

Na pitanje o mogućim sigurnosnim posljedicama zbog glasanja “protiv”, Milanović je odgovorio da to za sada ne vidi. Dodao je da vjeruje da se to neće dogoditi jer postoje druge mete.

Na pitanje hoće li posjetiti Vukovar, s obzirom na plakat gradonačelnika Ivana Penave s HOS-om i slovom “U”, Milanović je rekao da to nije mjesto za to. Dodao je da su mu se najavili neki gosti iz inozemstva koji bi rado prošetali tamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.