PREMIJER SRBIJE

Vučević: Amandmani Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici su "bacanje prašine u oči"

Mi ne možemo zaustaviti izglasavanje te rezolucije, jer je takva geopolitika

Miloš Vučević. Fena

FENA

22.5.2024

Srbijanski premijer Miloš Vučević kazao je u srijedu, uoči glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, kako bi uspjeh za Srbiju bio ako bi većina zemalja u četvrtak glasala protiv ili bila suzdržana tokom Generalne skupštine UN-a koja će razmatrati spomenutu rezoluciju.

Rezolucija

- Mi ne možemo zaustaviti izglasavanje te rezolucije, jer je takva geopolitika, ali za nas će biti veliki uspjeh ako većina država bude protiv i suzdržana. To će biti jasna poruka svijetu da oni u biti nisu uspjeli, iako će je formalno izglasati - rekao je Vučević.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u četvrtak će razmatrati prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici, a najava usvajanje rezolucija izazvala je oštre reakcije u Srbiji i Republici Srpskoj.

- Danas su pritisci zapadnih zemalja da se podrži rezolucija o genocidu u Srebrenici ogromni - kazao je Vučević te dodao da "postoje naznake da Grčka možda i Rumunija budu mijenjale svoje stjalište".

- Srbima je teško razumjeti da Grci glasaju za rezoluciju, kao što nam je bilo mučno gledati da Grkinja predlaže ulazak Kosova u Vijeće Evrope - rekao je Vučević za TV Prva.

Prema njegovom riječima, rezolucijom se žigoše srpski narod kao genocidni, iako su Srbi stradalnici, a amandmanima Crne Gore na rezoluciju u biti se ništa u njoj ne mijenja i to predstavlja „bacanje prašine u oči".

Sjednica Vlade RS

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kazao je kako će u slučaju da rezolucija o Srebrenici bude usvojena Vlada RS održati sjednicu u Srebrenici na kojoj će donijeti odliku da je ta rezolucija neprihvatljiva, neprovediva i ništavna.

- Nijedna naša akcija neće biti usmjerena ka destabilizaciji i nasilju - kazao je Dodik te dodao kako bi usvajanje rezolucije bio simbolički kraj multietničke Bosne i Hercegovine.

Bude li rezolucija prihvaćena, 11. juli ustanovio bi se kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Tog su datuma 1995. pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, okupirale srebreničku enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a i započeli masovne likvidacije bošnjačkih muškaraca i dječaka. Za manje od sedmicu ubili su ih više od osam hiljada.  

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.