LIFESTYLE

BROJNI NOVITETI: Apple predstavio novu verziju operativnog sistema za iPhone i iPad

Službena verzija bit će dostupna u septembru

Autor:(Mi. K.)

14.6.2016

Apple je na WWDC konferenciji predstavio brojne novitete vezane uz operativni sistem za Macove, Apple Watch i TV te naravno, za iPhone i iPad.

Prilikom predstavljanja nove verzije iOS-a Craig Federighi iz Applea rekao je kako ova verzija iOS-a donosi najviše noviteta do sada, a iako će testna verzija biti dostupna uskoro, konačnu i službenu verziju možemo očekivati tokom septembar.

Jedna od najzanimljivijih opcija iOS-a 10 jest "Raise to wake" - umjesto pritiskanja Home tipke kako bi se prikazale informacije na (zaključanom) ekranu, u budućnosti bit će dovoljno samo podignuti telefon i odmah će biti dostupne informacije i obavijesti sa zaključanog ekrana, a omogućena je i interakcija s aplikacijama direktno na zaključanom ekranu.

Korisnici će sada moći iskoristiti mogućnosti 3D Toucha na zaključanom i početnom ekranu pa za pregledavanje sadržaja u nekim aplikacijama više neće biti potrebno pokrenuti aplikaciju, već će jači pritisak na na primjer aplikaciju ESPN-a omogućiti brzi pregled sportskih rezultata, najzanimljivijih videozapisa i slično, bez otvaranja same aplikacije.

U novom iOS-u Apple je nadogradio i poboljšao mogućnosti glasovnog asistenta Siri (koji je dostupan i na Macovima), a Siri se sada može koristiti i s drugim aplikacijama poput WeChata, WhatsAppa Ubera i drugih.

Nadograđene su i aplikacija za fotografije unutar koje će korisnici sada učinkovitije pretraživati slike te Apple Maps koja je, osim redizajna, sada i "proaktivnija" te će korisnicima predlagati restorane i slično.

Apple je redizajnirao i Apple Music aplikaciju i Apple News koja će korisnike obavještavati o "breaking" vijestima te dolazi s opcijom pretplate, a novost je aplikacija za upravljanje pametnim domom koja omogućuje kontrolu nad svim povezanim uređajima u kući.

Jedna od najvećih novosti u novom iOS-u odnosi se i na aplikaciju za poruke iMessages - unutar poruka prikazivat će se i videozapisi (bez potrebe za otvaranjem posebnog linka), smajlići su tri puta veći, uz poruke će se prikazivati i atraktivne animacije, a treba napomenuti kako je Apple omogućio programerima korištenje iMessage aplikacije tako da u budućnosti možemo očekivati nove opcije slične kao i u Facebookovom Messengera.

Appleov sljedeće iPad ažuriranje iOS 10, uvodi funkciju koja može da popravi govornu poštu jednom i za svagda. To se zove transkripcija govorne pošte  i radi upravo ono što je i samo ime govori, automatski se svoje govorne poruke u čitljiv tekst. 

Možete preuzeti beta verziju iOS 10 odmah, ili  sačekajte do konačnog puštanja ove jeseni.

Kao i uvijek, nadogradnja Appleovog operativnog sistema bit će besplatna, a iOS 10 na svoje će uređaje moći instalirati vlasnici iPhonea 5 i novijih modela, iPada 2 mini i novijih tableta, svi vlasnici iPadova od 4. generacije te, naravno, korisnici Air i Pro tableta.

Osim OS-a za mobilne uređaje, korisnicima Appleovih računala od jeseni bit će dostupna nova verzija operativnog sistema u čijem je imenu Apple izbacio "X" te će biti dostupna samo macOS Sierra, prenosi portal Zimo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.