NOVA STUDIJA

Utjecaj prehrane: Evo kako sačuvati zdravlje srca i krvnih žila

Analiza se isključivo fokusirala na osobe koje se striktno pridržavaju vegetarijanske ili veganske prehrane

Treba ograničiti, crveno i prerađeno meso. Facebook

Dž. R.

5.6.2024

Sprovedena je opsežna studija koja je analizirala podatke 48 istraživanja provedenih u posljednjih 20 godina koja su ispitivala utjecaj veganske ili vegetarijanske prehrane na zdravlje. 

Rezultati studije

Nalazi, objavljeni u PLoS One, pokazuju da su i veganska i vegetarijanska prehrana povezane s nižim rizikom od određenih vrsta raka i ishemijske bolesti srca, što je posljedica ograničenog protoka krvi zbog suženih i otvrdnutih arterija, što potencijalno dovodi do srčanog udara.

Ove su vrste prehrane također povezane sa smanjenim rizikom od raka prostate i gastrointestinalnih karcinoma, poput raka debelog crijeva.

Nadalje, vegetarijanska prehrana povezana je sa smanjenim rizikom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Obje su dijete povezane s manjom vjerojatnošću razvoja nekoliko faktora rizika koji doprinose srčanim bolestima i raku, uključujući pretilost, visok holesterol, povišeni krvni pritisak i upale.

Dr. Federika Gvaraldi (Federica Guaraldi), viša autorica studije s Instituta za neurološke nauke u Bologni u Italiji, primijetila je da zdravstvene dobrobiti dolaze i od konzumacije povrća i cjelovite hrane bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i protuupalnim tvarima, kao i izbjegavanja prooksidativnih i proupalnih komponenti koje se nalaze u mesu i prerađenoj hrani.

Ograničenja studije

Analiza se isključivo fokusirala na osobe koje se striktno pridržavaju vegetarijanske ili veganske prehrane, isključujući one koji su samo povremeno jeli biljne obroke. Nije napravila razliku između različitih vrsta životinjskih bjelančevina, zbog čega nije bilo jasno ima li izbjegavanje određene hrane poput crvenog mesa, peradi ili ribe najviše zdravstvenih koristi.

Studija nije osmišljena kako bi definitivno dokazala da vegetarijanska ili veganska prehrana izravno poboljšava zdravlje i dugovječnost. Osim toga, varijacije u načinu na koji su uključene studije mjerile zdravstvene dobrobiti prehrane biljnog porijekla spriječile su precizne izračune utjecaja na bolesti srca, rak ili povezane faktore rizika.

Dr. Davide Gori, koautor studije sa Univerziteta u Bologni, istaknuo je kako nisu sve vegetarijanske i veganske prehrane jednako zdrave. Prehrane koje se fokusiraju na nezdravu biljnu hranu poput voćnih sokova, rafiniranih žitarica, čipsa i gaziranih pića mogu biti štetne.

Dr. Mikaela Karlsen (Micaela), viša direktorica istraživanja na American College of Lifestyle Medicine, koja nije bila uključena u studiju, za Everyday Health je istaknula da voće i povrće bogato vlaknima nudi višestruke zdravstvene prednosti.

Vlakna usporavaju probavu, stabiliziraju razinu šećera u krvi, potiču osjećaj sitosti i pomažu u čišćenju probavnog trakta, pridonoseći snižavanju razine holesterola. Ovi faktori zajedno smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti. Osim toga, izbjegavanje mesa pomaže jer su zasićene masti i životinjski proteini povezani s povećanim rizikom od raka i ateroskleroze.

Karlsen je također istaknula da, iako studija ne precizira koje životinjske bjelančevine treba ograničiti, crveno i prerađeno meso poput odrezaka, hamburgera, hrenovki i delikatesnih proizvoda treba prvo eliminirati zbog njihove jake povezanosti s kardiovaskularnim bolestima i rakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.