ORALNO ZDRAVLJE

Hrana koja šteti zubima: Postoje načini za smanjenje štetnih efekata

Pijenje vode dok jedete i nakon jela može pomoći u uklanjanju čestica hrane i šećera iz usta

Kafa, vino i sokovi mogu biti jako štetni za zube. Facebook

Dž. R.

4.6.2024

Svima je poznato da slatkiši nisu dobri za zube, međutim postoji i druga hrana koja može itekako naštetiti vašem oralnom zdravlju, pa je jako važno znati koja je i spriječiti štetu koje možete načiniti.

- Nisu samo očigledne slatke poslastice ono što predstavlja rizik za zube. Neki manje sumnjivi krivci mogu biti jednako štetni - izjavila je stomatologinja Vitni Difodžio (Whitney DiFoggio) za CBS News.

Pića 

To uključuje vaša omiljena gazirana pića, sportska pića, energetska pića, pa čak i voćne sokove. Estetska stomatologinja dr. Lana Rozenberg nazvala ih je najvećim krivcima.

Svako piće koje sadrži veliku količinu šećera, ostane među zubima i vrlo je loše za oralno zdravlje, čak može dovesti do kvarenja, naglasila je liječnica.

Kisela hrana i pića također mogu biti štetni, uključujući kafu, vino i, opet, voćne sokove.

- Kiselost može nagrizati zubnu caklinu što može dovesti do karijesa, osjetljivosti i tako dalje - navela je Rozenberg.

Ljepljive bombone

Ljepljiva hrana također je na ovoj listi. Iako ovo uključuje bombone poput gumenih bombona, odnosi se i na zdravu hranu poput suhog voća za koje možda niste svjesni da se lijepe za zube.

- Lako se lijepe za zube i ulaze u pukotine, što ih čini kompliciranim za čišćenje i stoga predstavljaju veći rizik od karijesa - navela je DiFodžio.

Ugljikohidrati 

Ovo uključuje namirnice poput hljeba, tjestenine, čipsa i slanih krekera. Problem je u tome što se oni razgrađuju na šećere u ustima, lijepe se za zube i povećavaju mogućnost karijesa.

- Ova se hrana lako lijepi za i između zuba, hvatajući šećere kojima se bakterije hrane, proizvodeći štetne kiseline - rekla je DiFodžio.

Spriječite oštećenja

Ne brinite, ne morate se odreći ove hrane da biste imali zdrave zube. Postoje načini za smanjenje njihovih štetnih efekata, kažu stručnjaci, osim održavanja dobre oralne higijene poput svakodnevnog pranja zuba i čišćenja zubnim koncem.

- Redoslijed kojim jedete hranu može utjecati na zdravlje vaših zuba. Konzumacija zdravije, vlaknaste hrane poput jabuka ili mrkve nakon konzumiranja slatke ili ljepljive hrane može pomoći u prirodnom čišćenju zuba uklanjanjem čestica hrane i šećera, efikasno smanjujući rizik od nakupljanja plaka i karijesa - istaknula je DiFodžio.

Pijenje vode dok jedete i nakon jela može pomoći u uklanjanju čestica hrane i šećera iz usta, kažu stručnjaci.

Još jedna namirnica pomaže, iako je ljepljiva, žvakaća guma koja sadrži ksilitol, zaslađivač koji se koristi u mnogim žvakaćim gumama bez šećera, može pomoći u povećanju protoka sline za ispiranje ostataka hrane i efikasniju neutralizaciju kiseline - zaključila je DiFodžio.

Slina je također prirodno sredstvo za čišćenje, dodaje Rozenberg, pa što više žvačete, što više sline stvarate, to će vaši zubi biti čišći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.