KORISNO

Žene češće pate od umora

Spojevi kao što su nikotin ili kofein mogu uzrokovati umor

Žene su sklonije kraćim intervalima umora. Ilustracija

Avaz.ba

30.5.2020

U nekim trenucima života svi mi patimo od neobjašnjivog umora. Stručnjaci smatraju da je umor posljedica složenih procesa u nervnom sistemu, mozgu, kičmenoj moždini i živcima.

Osim toga, nezdrav način života koji podrazumijeva prehranu siromašnu vitaminima, nekretanje i preopterećenost poslom, dovodi do toga da se mnogi ljudi osjećaju iscrpljeno, malaksalo i bezvoljno.

Istraživanja konstantno pokazuju da su žene sklonije kraćim intervalima umora, ali i da imaju čak četiri puta veći rizik od nastanka hroničnog umora. Naučnici još uvijek nisu sigurni zašto je to tako, ali vjeruju da je u pitanju osjetljivija hormonalna ravnoteža koja se može mijenjati iz sedmice u sedmicu.

Spojevi kao što su nikotin ili kofein mogu uzrokovati umor. Također vas neki lijekovi mogu učiniti umornima. Najčešće su to antihistaminici, steroidi, lijekovi protiv bolova i visokog krvnog pritiska.  

Iako vam se možda ne čini tako, tjelovježba će vas izmoriti, ali će ublažiti hroničan umor. Stoga, kombinirajte aerobne vježbe i vježbe snage. Što češće budite u pokretu, a najmanje 30 minuta dnevno šetajte laganim tempom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.