"AVAZ" NA LICU MJESTA

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu: Obilježena godišnjica ubistva Hakije Turajlića

Turajlić je ubijen 8. januara 1993. godine na punktu "Sijera 4", kada se sa Sarajevskog aerodroma vraćao u oklopnom vozilu francuskog UNPROFOR-a

N. Aj. - D. R.

8.1.2024

Godišnjica ubistva potpredsjednika Vlade RBiH Hakije Turajlića obilježena je danas u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe članovi porodice, prijatelji i sugrađani odali su počast uspješnom privredniku i modernom i pravednom političaru.

Svim prisutnima se obratila generalna direktorica "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević.

- Poštovani prijatelji rahmetli Hakije, pozdravljam vas i zahvaljujem se što ste danas ovdje s nama da obilježimo 31. godišnjicu od ubistva Hakije Turajlića našeg direktora "Energoinvesta" i prvog potpredsjednika Vlade Federacije. Ovo je bolan dan, za porodicu najviše, i za "Energoinvest". Sjećamo se svega i nećemo zaboraviti šta je bilo - kazala je Hadžialjević.

Podsjećamo, Turajlić je ubijen 8. januara 1993. godine na punktu "Sijera 4", kada se sa Sarajevskog aerodroma vraćao u oklopnom vozilu francuskog UNPROFOR-a. Vozilo su zaustavili pripadnici srpskih vojnih formacija nakon čega su se otvorila vrata i jedan od vojnika je ispalio rafal u njega. Hakiji Turajliću posthumno je dodijeljena Zlatna plaketa Patriotske lige BiH - orden za hrabrost, patriotizam te odgovorno i časno izvršavanje zadataka.

Ni nakon 31 godinu nije rasvijetljeno mučko ubistvo Turajlića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.