RAZVOJ DJETETA

Beba u dobi od tri mjeseca: Pojačano slinjenje i skokovi u razvoju

Krajem trećeg mjeseca dijete naraste u odnosu na rodnu dužinu oko 9-12 cm, a težinom oko dva kilograma

Uspostavlja se rutina. Pixabay

Dž. R.

13.6.2024

Treći mjesec donosi malo olakšanje roditeljima jer se već uspostavlja ritam spavanja i hranjenja, pa se i roditelji mogu odmoriti i uživati sa bebom. Međutim, jedna važna stvar se dešava, a to su skokovi u razvoju.

Fizički razvoj

Periodi u životu vašeg dojenčeta kada ono motorički i fizički naglo napreduje nazivamo skokovi u razvoju. Prepoznajemo ih kao promjenu do sada već uspostavljenog ritma spavanja, hranjenja i ponašanja. Beba s tri mjeseca vrlo često prolazi to razdoblje.

Kako je dio razvoja i pojačano slinjenje i stavljanje ručica u usta često se pogrešno povezuje s nicanjem prvih zuba.

Krajem trećeg mjeseca dijete naraste u odnosu na rodnu dužinu oko 9-12 cm, a težinom oko dva kilograma. Dinamiku rasta svog djeteta i usporedbu s vršnjacima možete pratiti upisujući antropometrijske podatke (težinu i visinu) u percentilne krivulje.

Mentalni razvoj

Osim fizičkog skoka u razvoju događa se i skok u mentalnom razvoju.

Beba gleda svoje ruke, zvečku koju drži, miče prstima, dodiruje igračkame koje joj vise iznad krevetića. Majci se smiješi drugačije nego ostalima.

Prati pogledom osobu koja se kreće u prostoru oko nje. Na iznenadni zvuk trgne se i zaplače, a ako je plakala nakratko se smiri.

Kada je budno glasa se suglasnicima .R..R..R.. GR..GR..GR... ili slično.

Motorički razvoj

Kada leži na trbuhu podiže glavu, ramena i oslanja se na podlaktice gledajući uokolo. Držimo li dijete uspravno viseći, noge nisu tako jako skupljene, a refleks odupiranja o podlogu se gasi.

Ako mu stavimo igračku u ruke ne ispada mu već je povremeno pomiče rukom.

Ishrana djeteta

U dobi od tri mjeseca dojenče mora imati šest do osam obroka, najčešće uz jedno do dva noćna buđenja i hranjenja.

Savjeti da se ranim uvođenjem nadohrane, hrane na kašičicu tj. sve druge hrane osim mlijeka produžuje noćno spavanje nisu se u istraživanjima pokazali tačnim.

Majčino mlijeko i/ili dojenačko mlijeko su jedina hrana koju dijete treba u ovoj dobi, a važno je naglasiti da se ne zaboravi suplementacija D vitamina. Kombinacija D i K vitamina koju dojenčad dobiva kroz prvih 12 sedmica života sada se nastavlja samo D vitaminom u obliku kapljica i provodi se svakodnevno do prvog rođendana.

Igre s bebom

Boravak s djetetom u šetnji biti će od obostrane koristi: svjetlo, zvukovi, buka, vjetar sve su stimulanti senzorike vašem djetetu, a kretanje i pomak od rutine djelovat će opuštajući i na majku.

Tromjesečna beba počinje se igrati s vlastitim rukama, dok je na leđima stavljajte joj tanku pelenu preko lica i skidajte je igrajući se poznate igrice skrivača.

U istom položaju uhvatite bebi obe potkoljenice i podlaktice te kroz položaj na bok dovedite dijete u sjedeći položaj / mali buda / i tako vježbajte kontrolu glavice.

Problem opstipacije u ovoj dobi

Kod dojene djece često se u ovoj dobi dogodi da stolica izostane u početku dva do tri dana , a potom i pet, šest dana i duže. 

Ne radi se o pravom zatvoru stolice jer i nakon nekoliko dana evakuirana stolica je mekana, tekuća, a ne tvrda, suha i u kuglicama. Nije potrebno posezati za lijekovima i čajevima jer dijete se normalno ponaša, dovoljno je malo izmasirati trbuh u smjeru kazaljke na satu, igrati se nožicama kao da vozi bicikl i izbjegavati provokacije stolice toplomjerom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.