RIJEČ STRUKE

Pedijatrica za "Avaz": Prije propisivanja antibiotika, djeci uraditi nalaze

Kada je u pitanju pregled mi kao ljekari neke od bolesti možemo odmah prepoznati pregledom, kazala je dr. Vuković

Virusno oboljenje nema potrebe za antibiotikom. Printscreen

19.2.2023

Sezona je virusa i gripe, a sve je to dovelo do punih čekaonica domova zdravlja KS. Virusi nisu zaobišli ni naše najmlađe stanovnike. Međutim, zbog velike gužve koja trenutno vlada desi se da izostane adekvatan pregled djeteta.

Pedijatrica Gordana Vuković je za portal "Avaza" objasnila šta roditelji trebaju prvo uraditi prije odlaska ljekaru, ako se dijete odvede ljekaru kakav pregled treba da se uradi i kada se djetetu propisuje antibiotik.

- Ako dijete ima temperaturu, a igra se i jede te je dobrog općeg stanja, prije nego ga odvete ljekaru treba sve učiniti da temperaturu skinete. Ako nakon tri dana i dalje dijete ima visoku temperaturu, povraća i ima proliv, leži, malo je i taman urin, a kod plakanja nema suza tada se mora odma otići ljekaru – kaže dr. Vuković.

Pedijatrica ističe i ove simptome koji su alarm da se dijete odvede ljekaru, a t su dijete je neraspoložen, leži te odbija hranu.


Dr. Vuković: Obratite pažnju na simptome. Avaz

- Kada je u pitanju pregled mi kao ljekari neke od bolesti možemo odmah prepoznati pregledom i znati šta djetetu od lijekova treba, ili ne treba. Međutim, ono što se ne može znati je da li je u pitanju virusno ili bakterijsko oboljenje. Zbog toga se trebaju uraditi labaratorijski nalazi i prema rezultatima nalaza odlučiti da li dati antibiotik ili ne – rekla je pedijatrica za portal "Avaza".

Istakla je ako je virusno oboljenje nema potrebe za antibiotikom, a ako je riječ o bakterijskom onda se uvodi antibiotik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.