BANJA LUKA

Ustavni sud RS: Policijski sat bio neustavan

Neustavni su bili zaključci od 31. marta, 6. aprila, 27. aprila i 5. maja 2020. godine

Ustavni sud RS. Agencije

Piše: O. Ma.

29.4.2021

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da zaključci Štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja (policijski sat) tokom prošle godine, nisu bili u saglasnosti sa Ustavom te Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zabrana kretanja

Kako je saopćeno iz suda, neustavni su bili zaključci od 31. marta, 6. aprila, 27. aprila i 5. maja 2020. godine. Tada je Štab ograničio kretanje stanovništva, prvo nedozvoljavajući prelazak iz općine u općinu, a zatim i potpunu zabranu kretanja tokom prvomajskih praznika i proslave Đurđevdana.

- Ustavni sud je utvrdio da je Štab za vanredne situacije, donoseći osporene zaključke, prekoračio svoja ovlašćenja operativno-stručnog tijela formiranog za koordinaciju i rukovođenje prilikom zaštite i spasavanja na teritoriji Republike, shodno relevantnim odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama. Takođe, Ustavni sud je utvrdio da navedeni štab nije bio ovlašten ni da, u smislu odgovarajućih odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ograniči kretanje u zaraženom i ugroženom području, a imajući u vidu nadležnosti ministra zdravlja i socijalne zaštite u ovom kontekstu - navodi se u saopćenju.

Zakonodavna ovlaštenja

Naglašava se da je Ustavni sud RS konstatovao da se samo zakonom mogu uvesti ograničenja kretanja ukoliko je to neophodno radi zaštite bezbjednosti i zdravlja ljudi, te da Štab za vanredne situacije nije bio ovlašten da osporenim aktima ograniči i zabrani kretanje na teritoriji RS.

- Postupajući na ovakav način ovo tijelo je, suprotno Ustavu, na sebe preuzelo zakonodavna ovlaštenja Narodne skupštine Republike Srpske, čime je postupilo suprotno zajemčenim načelima vladavine prava i podjele vlasti - navodi Ustavni sud RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.