SARAJEVO

Vijećnici traže da se formira mobilni tim

Angažirani doktori mijenjali bi kolege kad su na bolovanju <195> To bi nam mnogo olakšalo rad, kaže Šačić

DZ Ilidža: Najveće gužve su na Odjelu porodične medicine

Piše: A. TABAK

4.3.2018

Zbog odsustva ljekara sa posla, bolesnici koji dođu na pregled u Dom zdravlja Ilidža, često budu vraćeni ili su primorani satima čekati ispred vrata ordinacija drugih ljekara. Ni tada, međutim, nije sigurno da će biti pregledani.   

Kako bi se ovakve situacije izbjegle, vijećnici Općinskog vijeća Ilidža smatraju da se u Domu zdravlja Ilidža treba formirati mobilni tim ljekara, koji će služiti kao rezerva. Vijećnica Azra Jahić iznijet će tu ideju na narednoj sjednici Vijeća.

Jahić: Prioritet pacijenti

 Rješenje problema

Ona smatra da bi se tako riješio ovaj problem te da bi angažirani ljekari mijenjali kolege kad su na bolovanju te da bi, prema utvrđenom rasporedu, išli i u druge domove zdravlja gdje se ukaže potreba.

- Zavod zdravstvenog osiguranja KS trebao bi imati jedan broj liječnika koji će uvijek biti raspoloživi. Pacijenti na taj način ne bi više čekali po pet sati na neki pregled – smatra Jahić.




Šačić: Podrška Zavoda

Direktorica Doma zdravlja KS Džana Šačić kazala je da su, zbog odsustva ljekara, ogromne gužve na pojedinim odjelima.

- Mnogo bi nam olakšalo kad bismo imali mobilne timove. No, sve to mora završiti Zavod, kao i da Ministarstvo zdravsta da zeleno svjetlo. Jer, ukoliko to Zavod ne isfinansira, onda je to višak kadra – rekla je Šačić.

 Knap broj  

Ističe da je u DZ Ilidža broj ljekara knap te da nikad nemaju dovoljno doktora u školskom dispanzeru.

- Imamo 28 do 29 timova porodične medicine koji stalno rade. Najviše je gužvi kod ljekara porodične medicine, u pneumo-fiziološkom dispanzeru, školskom i na pedijatriji – ističe Šačić.

Šarkić: Dobra ideja  


Kad je u pitanju formiranje mobilnih timova, portparol Doma zdravlja KS Arman Šarkić kazao je da je za njih svaka ideja koja unapređuje zdravstveni sistem i poboljšava usluge, korisna. 

- Naš moto jeste sveobuhvatnost i dostupnost zdravstvene zaštite. Svaka ideja koja bi bila na valu ovoga, za nas je dobro došla – rekao je Šarkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.