PROJEKTI

Završeni radovi na utopljavanju vrtića "Labudovi" u Sarajevu

Radovi poboljšanja energijske efikasnosti obuhvatili su termoizolaciju fasade, djelimičnu zamjenu dotrajalih otvora, ugradnju termostatskih ventila

Sa održane priredbe. VLADA KS

A. O.

3.6.2022

U okviru projekta ”Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” svečano je obilježen završetak radova poboljšanja energijske efikasnosti u objektu predškolske ustanove vrtić ”Labudovi” u Sarajevu. Radovi poboljšanja energijske efikasnosti obuhvatili su termoizolaciju fasade, djelimičnu zamjenu dotrajalih otvora, ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima, ugradnja kalorimetra i automatske regulacije grijanja sa cirkulacionom pumpom, zamjenu neefikasne rasvjete novim LED sijalicama, te pripremne i prateće radove u svrhu obnove objekta.

Otkrivanju table sa nazivom finansijera i prijatelja projekta prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, šef Sekcije za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu pri Delegaciji EU u BiH Žil Rebatet (Gilles Rebattet), šefica ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl (Naessl) i v.d. direktorica JU “Djeca Sarajeva” Alma Trnka.

- Renoviramo 40 objekata, vrtiće, škole, fakultete, studentske domove i domove zdravlja. Istovremeno štedimo energiju i od tih ušteda ćemo vratiti kredit. Osim toga 4.000.000 KM su bespovratna sredstva. Rekonstrukciju ovih objekata sam obećao kada sam pokrenuo projekt 2019. i sretan sam da uz puni angažman ministra Hadžiahmetovića sada to obećanje ispunjavam - izjavio je premijer Forto.


Završeni radovi na utopljavanju vrtića "Labudovi". VLADA KS

Ministar Hadžiahmetović je istakao da je Vlada Kantona Sarajevo, uz podršku prijatelja iz Europske unije i EBRD-a, prepoznala značaj realizacije projekata iz oblasti energijske efikasnosti i poboljšanja kvalitete zraka u kantonu.

- Danas smo ovdje, da uz dječiju graju i osmijehe, obilježimo završetak radova na prvom od 40 javnih objekata u kantonu. Benefit realizacije ovog projekta je višestruk – naša djeca će imati bolje uvjete, smanjit ćemo troškove za energiju i pri tome smanjiti emisije štetnih čestica u zrak - kazao je ministar Hadžiahmetović.

Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu pri Delegaciji EU u BiH Gilles Rebattet je istakao da je zagađenje zraka jedan od ključnih problema koji ima značajne ekonomske posljedice, skraćujući životni vijek i povećavajući troškove liječenja.

- EU sa zadovoljstvom podržava rad Vlade Kantona Sarajevo na smanjenju onečišćenja zraka putem mnogobrojnih projekata. Za ovaj projekt, koji će dovesti do čistijeg grijanja, bolje izolacije i sveukupnog poboljšanja uslova u školama, vrtićima, studentskim domovima i ambulantama u Kantonu Sarajevo, EU osigurava 2.000.000 eura bespovratnih sredstava. Ovaj projekt predstavlja važan korak prema zajedničkom nastojanju da se poboljša okoliš i kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo - rekao je Rebatet.


Novi izgled. VLADA KS

Šefica ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl kazala je da EBRD i donatori podržavaju Sarajevo da postane zeleniji i održiviji grad investicijama u gradski transport, vodovodnu mrežu, energetsku efikasnost i daljinsko grijanje.

- Ponosni smo na dosadašnji zajednički rad i radujem se novim projektima koji će povećati kvalitet života u ovom gradu, a komunalne usluge javnih preduzeća učiniti boljim i efikasnijim za građane - naglasila je Nesl.

Za projekat ”Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila finansiranje u iznosu od 8.000.000 eura iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj, dok je Europska Unija, putem Regionalnog EE programa, obezbijedila nepovratna sredstva u iznosu od 2.000.000 eura. U svrhu efikasnije implementacije projekta EBRD je obezbijedio sredstva tehničke podrške u iznosu od 1.130.000 eura, i to putem Vlade Austrije i Posebnog dioničarskog fonda EBRD-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.