VELIKA PRILIKA

Poslovni turizam u Sarajevu još uvijek u fazi razvoja

Kao ključni koraci za razvoj kongresnog turizma u Sarajevu navedeno je unapređenje postojećih kapaciteta

FENA

4.6.2024

 Poslovni turizam u Bosni i Hercegovini je trenutno u fazi razvoja, te kako bi mogao značajnije napredovati potrebna je institucionalna podrška i daljnji razvoj infrastrukture važne za poslovne susrete.

Potencijali i prilike

Zaključeno je to na današnjoj panel diskusiji „Razvoj poslovnog turizma u Bosni i Hercegovini – potencijali i prilike“, koju su u Sarajevu organizirali Turistička zajednica Kantona Sarajevo i poslovni portal PoslovniTurizam.ba/BH-meetings.com.

- Cilj nam je da putem ovog portala na jednom mjestu okupimo sve ponuđivače usluga iz oblasti poslovnog turizma i onda ćemo tako jedinstveni kao industrija ići na strano tržište da bi nas regionalni i međunarodni organizatori događaja „bukirali“ to jeste doveli svoje ljude, timove, da na području BiH upražnjavaju poslovni turizam – izjavila je Josipa Terzić-Rezić, voditeljica ovog poslovnog portala, koji postoji godinu dana.

Zahvaljujući tom portalu do sada je mapirano oko 50 hotela, posebnih prostora, agencija na nivou BiH, a namjera je da se objedine sve dvorane koje su namijenjene za poslovne susrete.

Jedan takav objekat je i Bošnjački institut u kojem se danas održala panel diskusija u kojoj su učestvovali i direktori hotela. Rečeno je da Sarajevo trenutno ima vrhunske kapacitete za održavanje kongresa, seminara i sajmova kroz nekoliko prestižnih hotela kao što su Hills, Europa, Hollywood, Holiday, Bristol, Radon Plaza, Marriott, Central i Ibis Style, koji su opremljeni najmodernijom infrastrukturom potrebnom za organizaciju poslovnih evenata.

Ključni koraci

Kao ključni koraci za razvoj kongresnog turizma u Sarajevu navedeno je unapređenje postojećih kapaciteta i stvaranje atraktivnih sadržaja koji će privući poslovne goste

Za poslovne događaje su od prestižne važnosti i direktni letovi sa više od 30 destinacija širom svijeta, koje upravo ima Međunarodni aerodrom Sarajevo.

- Otvaranje ovih letova i sam geografski položaj daje nam predispozicije da u Sarajevo dolaze poslovni ljudi i razvijaju poslovni dio turizma. Trenutno je u ekspanziji kongresni turizam u Sarajevu, gdje unatoč tome postoji deficit sa kongresnim salama – naveo je predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić.

Izvršna direktorica Europe Group Belmina Bajrović kazala je da poslovni turizam ima veliki potencijal s obzirom da su hoteli Europa i Holiday prepoznati kao kongresni hoteli sa visokom kvalitetom usluge.

- Poslovni klijenti sačinjavaju 60 posto našeg ukupnog broja klijenata. Ove godine smo primijetili porast od 10 posto poslovnih klijenata u odnosu na prošlu godinu – rekla je Bajrović.

Na panelu je poručeno i to da se neprestano prate najnoviji trendove u turizmu i implementiraju inovativni projekti kako bi Sarajevo i Bosna i Hercegovina bili prepoznati kao jedinstvene destinacije na međunarodnom turističkom tržištu.

Cilj je omogućiti posjetiteljima da maksimalno iskoriste svoj boravak u Sarajevu te im pružiti sve potrebne informacije o dostupnim uslugama, rečeno je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.