SVIJET Vođa bande "djedica provalnika"

Osuđen organizator najveće pljačke u britanskoj historiji

Kradljivci otuđili zlato, nakit i dragulje u vrijednosti 16 miliona eura

Avaz.ba
15.03.2019 21:28

Majkl Sid

Foto: standard.co.uk

Vođa bande "djedica provalnika" osuđen je na deset godina zatvora na sudu u Londonu kao organizator najveće pljačke u britanskoj historiji koja je 2015. počinjena u Londonu.  

Majkl Sid (Michael Seed) kojeg su kolege prozvali "Basil" uhapšen je prije godinu dana u svom stanu na sjeveru Londona. Taj stručnjak za sisteme za uzbunjivanje bio je posljednji član bande koji je još bio na slobodi.  

- Vaša je uloga bila presudna - rekao mu je sudac Kristofer Kinče (Christopher Kinche) tokom izricanja presude na sudu u Volviču, na istoku Londona. 

Tužilaštvo navodi da je bio "jedan od vođa" provale u kojoj su kradljivci otuđili zlato, nakit i dragulje u vrijednosti 16 miliona eura.  

Provalnici treće životne dobi  

Devetorica kriminalaca su već osuđena, među njima šestorica na zatvorsku kaznu, zbog sudjelovanja u pljački sa scenarijem dostojnim Holivuda (Hollywood) koju je izvela skupina u kojoj su bili šezdesetogodišnjak i dvojica sedamdesetogodišnjaka.  

Teri Perkins (Terry ) je imao 67 godina, Džon Kolins (John Collins) 74 godine, a Brajan Rader (Brian Reader) 76 godina, u maju 2015. kada su smješteni u zatvor. Perkins je umro u zatvoru.  

Iskoristivši produženi uskrsni vikend 2015., provalnici treće životne dobi koji su većinom imali podeblji policijski dosije, ušli su u dvoranu "Hatton Garden Safe Deposita" u kojoj su bili sefovi.  

Prerušeni u radnike plinare, s građevinskim kacigama na glavi, ušli su u okno dizala i pomoću dijamantne industrijske bušilice izbušili tri velike rupe u betonskom zidu debelom pola metra.  

Na snimkama videokamera vidi se kako mirno ulaze i izlaze iz dvorane dok nisu ispraznili 73 sefa.  

Veliki dio ukradenih predmeta nije nikad pronađen.

Komentari

NA VRH