SVIJET Pošiljka će biti teška 4 kilograma

Turčin peče burek za Putina: Isporuka stiže za pet dana

Zbog isporuke ruskih protivzračnih raketnih sistema S-400 Turskoj

I.K./Avaz.ba

Pošiljka će biti teška 4 kilograma

Foto: Arhiv


Zbog početka isporuke ruskih protivzračnih raketnih sistema S-400 Turskoj ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi dobiti burek na kućnu adresu i to, ni manje ni više, nego direktno iz Burse. 

Naime, poznati poslastičar iz tog turskog grada, koji je 2012. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda za najveći burek, čija je dužina bila 2.023 metra, Hasan Adžar, kazao je kako namjerava ispeći tradicionalni turski burek (pita sa zeljem i sirom) za predsjednika Rusije Vladimira Putina. 

- Početak isporuka protivzračnih sistema S-400 Turskoj, o kojima se toliko govorilo u našoj zemlji, bio je dobrodošla vijest za nas. Shvatajući koliko je to važno za nacionalnu sigurnost naše zemlje, kao i za odnose između Turske i Rusije, želim dati svoj doprinos razvoju odnosa između naših zemalja. Zbog toga ću uložiti sve svoje napore te ispeći i poslati još danas u Kremlj, lično Vladimiru Putinu, našu tradicionalnu pitu — burek - kazao je Adžar. 

Kako je kazao pita će biti sa  sirom i zeljem. Težina paketa bit će četiri kilograma. 

Prema njegovim proračunima, pošiljka bi trebala stići u Moskvu u roku od pet dana. Adžar ističe da se njegov burek može jesti još deset dana od dana pečenja. 

- Tokom svoje posljednje posjete Turskoj, Putin je izrazio želju da posjeti turski restoran. Želim ga pozvati u naš prelijepi drevni grad Bursu i u moj restoran, gdje ću mu napraviti najbolji burek - poručio je on. 

Inače, prva isporuka S-400 stigla je u Tursku jučer, dok je drugi dio isporučen u jutros. Podsjetimo, ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vrijedan 4,8 milijardi maraka zaključen je 2017. godine. 

Više o temi Vladimir Putin

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na