PAKET POMOĆI

Bajden predstavio plan ekonomskog oporavka SAD vrijedan 1,9 biliona dolara

Tokom ove pandemije milioni Amerikanaca su ni krivi i dužni izgubili svoje dostojanstvo i poštovanje koje im donosi posao i plata, rekao je Bajden

A. M.

Džo Bajden

Foto: Agencije


Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) predstavio je plan ekonomskog oporavka zemlje od posljedica koronavirusa vrijedan vrtoglavih 1,9 biliona dolara.

U trenutku ekonomske krize “ne možemo sebi dopustiti da sjedimo prekrštenih ruku”, rekao je Bajden predstavivši u Delaveru paket pomoći koji uključuje više od 400 milijardi dolara za direktnu borbu protiv pandemije, 352 milijardi dolara lokalnim i državnim vladama za pomoć nezaposlenima, radnicima i djeci.

- Tokom ove pandemije, milioni Amerikanaca su, ni krivi i dužni, izgubili svoje dostojanstvo i poštovanje koje im donosi posao i plata. Naša ekonomija pati - rekao je Bajden.

Očekujući kritike zbog toga što će novi plan povećati zaduženost zemlje i opteretiti javne finansije, novoizabrani predsjednik je istakao da će “vraćanje ulaganja na polju zapošljavanja i rasne jednakosti dugoročno spriječiti ekonomsku štetu".

- Korist će biti znatno veća od troškova tog plana - dodao je Bajden.

Plan za spašavanje

Paket pomoći nazvan “plan za spašavanje” koji je Bajden predstavio trebalo bi da izvuče SAD iz najveće ekonomske krize od 1930-ih. Sada mu je međutim ostalo da ubijedi kongresmene da odobre 1900 milijardi dolara za plan oporavka.

Za očekivati je da će naići na protivljenje republikanaca, iako su oni proljetos glasali za plan pomoći predsjednika Donalda Trampa (Trump) vrijedan 2200 milijardi dolara.

Tekst predviđa da Amerikanci dobiju još jedan ček na 1400 dolara po osobi zavisno od prihodima. Naknada za nezaposlene od koje živi 18 miliona Amerikanaca isplaćivat će se do kraja septembra do kada je moguće i plaćeno bolovanje zbog zaraze koronavirusom.

U tekstu se spominje i produženje moratorija na otkaz ugovora o najmu stana i na porez za nekretnine do kraja septembra, kao i pomoć u hrani.

Prema posljednjim podacima više od 1,15 miliona Amerikanaca ostalo je bez posla samo u prvoj sedmici 2021. godine.

Bajden, koji će biti inaugurisan 20. januara – zbog čega je u Vašingtonu opsadno stanje poslije upada pristalica Donalda Trampa u Kapitol prošle sedmice – je najavio i da će ubrzati testiranje ali i vakcinisanje protiv korone i da namjerava da finansira 100.0000 javnih radnika kako bi pomogli u tome.

Tim paketom bilo bi omogućeno otvaranje škola u roku od 100 dana i na neki način povratak u “normalu” u brojnim aspektima društva.

- I u ovom teškom trenutku želim da znate da vidim mogućnosti. Optimista sam - poručio je Bajden.

Novoizabrani predsjednik se nada i da će Kongres prihvatiti povećanje minimalne plate sa sadašnjih 7,25 dolara na 15 dolara po satu, što je dvostruko više, a predviđena su i sredstva koja će lokalnim vlastima pomoći da sačuvaju radna mjesta vaspitača, nastavnika, policajaca, vatrogasaca i zaposlenih u javnom zdravstvu.

Stručnjaci procjenjuju da bi ta mjera mogla da razbjesni republikance u Senatu koji su krajem 2020. blokirali svaki plan ekonomske pomoći koji uključuje finansijska sredstva sa lokalnu upravu.

Povećanje poreza predviđeno u njegovom predizbornom programu za najveća preduzeća u zemlji i za pojedince koji zarađuju više od 400.000 dolara na godinu, ipak se ne spominje.

Više o temi Joe Biden

LIČNOST DANA
Samanta Pauer: Povratak prijatelja BiH
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na