SARAJEVO

Studenti Univerziteta u Sarajevu traže dodatne ispitne rokove i nastavu u učionicama

Traže i da se ukinu uvjetni predmeti za prelaz iz 2019/20 u 2020/21 akademsku godinu

Studenti poručili da su svjesni situacije u kojoj se nalaze. Arhiv

Avaz.ba

8.5.2020

Izvršni odbor Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa širim krugom studentskih predstavnika usvojio je više zaključaka koje su uputili Univerzitetu u Sarajevu, a tiču se daljnjeg organiziranja studentske nastave. 

Između ostalog, traže da se u akademski kalendar uvrste dva dodatna "junsko-julska" popravna ispitna roka, ali i da se ukinu uvjetni predmeti za prelaz iz 2019/20 u 2020/21 akademsku godinu.

- Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo, a koja je uzrokovana pandemijom virusa COVID-19. Zdravlje studenata i profesora je svakako prioritet u ovom momentu, međutim obustava nastave u učionici koja je uslijedila zasigurno je ostavila posljedice na studente i nastavni proces. Na osnovu informacija koje imamo, online nastava se izvodi na predmetima na kojima je moguće organizirati nastavu na takav način - saopćeno je iz SPUS-a

Dodaju da je kvalitet nastave različit u zavisnosti od fakulteta/akademije, s obzirom na to da su nastavnici primorani improvizirati zbog nepostojanja online platforme Univerziteta, što je posebna tema koju ćemo aktuelizirati u budućnosti.

Saopćenje uputili Univerzitetu u Sarajevu. Arhiv

- Sigurni smo da kvalitet nastave koja se izvodi online nije jednak kvalitetu nastave u učionici, što bi moglo dovesti do posljedica koje studenti ni u kom slučaju ne smiju snositi. Stoga je Izvršni odbor Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa širim krugom studentskih predstavnika usvojio zaključak o podnošenju sljedećih zahtjeva: 

- Traži se od Univerziteta u Sarajevu da u akademski kalendar uvrsti dva dodatna "junsko-julska" popravna ispitna roka. Dodatne ispitne rokove potrebno je osigurati i studentima koji će imati veću nadoknadu nastave.

Ukinuti uvjetne predmete

- Traži se od Univerziteta u Sarajevu donošenje odluke kojom će se ukinuti uvjetni predmeti za prijelaz iz 2019/20 u 2020/21 akademsku godinu.

- Traži se od Univerziteta u Sarajevu da uputi nadležnim organima upit kada se može očekivati dozvola za uspostavu nastavnog procesa u učionicama.

- Traži se od Univerziteta u Sarajevu da odluku o uspostavi nastavnog procesa u učionicama donese tek nakon što se ispune uvjeti za vraćanje studenata u studentske domove.

- Traži se od Univerziteta u Sarajevu da sve fakultete/akademije opremi uređajima i sredstvima za dezinfekciju, ukoliko navedeno već nije učinjeno.

Produženje akademske godine

- Traži se od Univerziteta u Sarajevu da obaveže sve fakultete/akademije da prije organizacije ispita organiziraju adekvatnu nadoknadu propuštene nastave, a za predmete koje su studetni u potpunosti odslušali, organizirati minimalno jednu sedmicu nastave, kako bi nastavnici sa studentima prošli kroz najvažnije gradivo.

- Traži se od Univerziteta u Sarajevu da donese odluku o državanju odbrana završnih radova online putem ili u učionici uz prisustvo kandidata i članova komisije.

Potrebno je ozbiljno razmišljati o produžetku 2019./2020. akademske godine, kao i prolongiranju početka naredne akademske godine, te osmisliti adekvatne scenarije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.