RAMAZAN Porodica hadži Muhameda ef. Dizdarevića

U vrijeme pandemije jedan mali džemat

Unuk Muhamed će mujeziniti cijeli ramazan

H. Čalić / Avaz.ba

Porodica Dizdarević: Danju uče mukabele

Foto: H. Čalić


Pandemija koronavirusa pomutila je u dobroj mjeri radosti ramazana. Vidi se to u svakoj vjerničkoj kući, džematu, džamiji. Posjetili smo porodicu hadži Muhameda ef. Dizdarevića u srednjovjekovnom gradu Sokolu, sedam kilometara sjeverno od Gračanice.

Klanjanje namaza

Na lokaciji Rajčevac u svom domu dočekao nas je sada već bivši imam Sokola, najstariji u porodici Muhamed ef. Dizdarević (78), njegova hadži-hanuma Suada (70), sin Ferik (45), snaha Merisa (39) te unučad Suada (14) i Muhamed (11). Učili su mukabele.

  • Ef. Dizdarević: Dvanaest godina u penziji

    Ef. Dizdarević: Dvanaest godina u penziji

    Foto: H. Čalić


- Naša porodica, kao, uostalom, i svugdje, zbog ovog zla koje je opasalo cijeli svijet, postalo je mali džemat. U našoj kući u ovo teško vrijeme mi iz opravdanih razloga ne možemo u svoju džamiju da klanjamo teravih–namaz, da klanjamo džumu, da u pravom smislu osjetimo miris i radost ramazana. Dok ovo traje, mi se Allahu molimo, svi u kući postimo, danju učimo mukabele, prvo krene unuka pa onda redom. Unuk Muhamed je mujezin. Obećao je da će mujeziniti cijeli ramazan, a mi ćemo ga nagraditi - kaže ef. Dizdarević, koji je u Sokolu službovao 34 godine, a već 12 je u penziji.

Naviru sjećanja

Na iftar, Dizdarevićima se priključi i zet, hadži Idriz Begović i njegov sin Asim te djeca Lejla i Alma. Puna kuća postača i vjernika, dobih ljudi, žena i djece. Na trpezi obavezna čorba, pa ramazanska lepinja, mali somun. Poslije druženje, a sutradan se ponešto uradi u bašti, u avliji, da sve bude čisto. Kod Muhameda ef. naviru sjećanja na nekadašnje vrijeme, život, post, razvoj sela.

  • Muhamedu obećana nagrada

    Muhamedu obećana nagrada

    Foto: Avaz


- Bio je teško. Ja sam sve do 1980. godine namaze predvodio u staroj džamiji u Sokolu, koja je najstariji objekt u ovom kraju. Te godine u Sokolu je sagrađena nova džamija, stvorili su se bolji uvjeti za širenje naše vjere, za vjersku pouku. Drago mi je što je danas obnovljena i stara džamija, nacionalni spomenik. Lani sam u njoj klanjao zajednički iftar. Proći će i korona, ali mi, vjernici, i svi ljudi svijeta iz ovoga treba da izvuku pouke, da razmisle ko su, šta su i zbog čega nam se ovo dešava. Da se promijene i da budu bolji ljudi, bolje komšije - poručio je hadži Muhamed ef. Dizdarević, efendija kojeg poštuju i cijele i džematlije i ukućani.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na