Milan Kondić, vlasnik pokretne biblioteke

Najviše me ljute mladi jer vrlo malo čitaju

Ko će sad digitalno pročitati Anu Karenjinu, nema šanse, smatra Kondić

M. ZGONJANIN
19.01.2019 09:41

Kondić na štandu ima više od hiljadu naslova (Foto D. Stojnić)

Knjige se malo kupuju, a još rjeđe poklanjaju, tvrdi Milan Kondić, vlasnik štanda u centru Prijedora. Dodaje da ne pomaže ni to što pojedini naslovi koštaju samo marku. 

Svjetski trend

- Zaista je mali broj onih koji će kupiti knjigu ne samo za sebe već i kao poklon. Imam knjige i za one koji nemaju para, od marku, i siguran sam da to sebi mogu priuštiti, ali eto neće, radije će kupiti nešto drugo. Uostalom knjige i kupuju oni koji su naučili čitati - kaže Milan.

Dodaje da ga najviše ljute mladi, jer vrlo malo čitaju.

- Uglavnom nešto „prelistavaju“ na svojim novim mobilnim telefonima. I u zabludi su oni koji pričaju da se knjige mogu digitalno čitati. Ko će sad digitalno da pročita Anu Karenjinu? Nema šanse - smatra Kondić.

 Vlasnik pokretne biblioteke s više od hiljadu naslova, koliko ih se trenutno nalazi na ovom štandu, kaže da knjige najviše kupuju dame srednjih godina.

- Traže od klasika do laganog štiva. Dosta ide i ova popularna psihologija, samopomoć, što je trend i u svijetu. Nije ni to loše, jer se može dosta nečeg naučiti - kaže Milan.

Daje savjete 

Pravila u kupovini knjiga nema. Idu isto u svim godišnjim dobima, mada se ljeti pazari malo „pojačaju“ zbog Prijedorčana koji godišnje provode u rodnom gradu.

- No, i to je malo. Mada se trudim da te navike malo mijenjam. Svaku knjigu koju nabavim malo proučim, da kupcu mogu dati savjet i pojasniti šta kupuje. Ne čitam svaku knjigu, jer onda ništa ne bih radio, već samo čitao - kaže Kondić, koji knjige nabavlja uglavnom na sajmovima po BiH, Srbiji, Hrvatskoj...

Šuškanje listova  

  • Topić-Fišer: Kupila slikovnice
    Topić-Fišer: Kupila slikovnice

Po novija izdanja na štand je svratila profesorica Zora Topić-Fišer. Malo je sve pregledala i unucima od brata kupila slikovnice. 

- Imam dosta knjiga, ali uvijek tražim nešto novo. Penzioner sam, ali volim knjige, jer one traju, kao i povod zbog čega su kupljene. Fascinira me taj dodir s knjigom, šuškanje listova... Ostaju i čitaće ih neko i poslije mene - kaže Zora.

NA VRH