UNSKO-SANSKI KANTON

Najviše me ljute mladi jer vrlo malo čitaju

Ko će sad digitalno pročitati Anu Karenjinu, nema šanse, smatra Kondić

Kondić na štandu ima više od hiljadu naslova (Foto D. Stojnić)

Piše: M. ZGONJANIN

19.1.2019

Knjige se malo kupuju, a još rjeđe poklanjaju, tvrdi Milan Kondić, vlasnik štanda u centru Prijedora. Dodaje da ne pomaže ni to što pojedini naslovi koštaju samo marku. 

Svjetski trend

- Zaista je mali broj onih koji će kupiti knjigu ne samo za sebe već i kao poklon. Imam knjige i za one koji nemaju para, od marku, i siguran sam da to sebi mogu priuštiti, ali eto neće, radije će kupiti nešto drugo. Uostalom knjige i kupuju oni koji su naučili čitati - kaže Milan.

Dodaje da ga najviše ljute mladi, jer vrlo malo čitaju.

- Uglavnom nešto „prelistavaju“ na svojim novim mobilnim telefonima. I u zabludi su oni koji pričaju da se knjige mogu digitalno čitati. Ko će sad digitalno da pročita Anu Karenjinu? Nema šanse - smatra Kondić.

 Vlasnik pokretne biblioteke s više od hiljadu naslova, koliko ih se trenutno nalazi na ovom štandu, kaže da knjige najviše kupuju dame srednjih godina.

- Traže od klasika do laganog štiva. Dosta ide i ova popularna psihologija, samopomoć, što je trend i u svijetu. Nije ni to loše, jer se može dosta nečeg naučiti - kaže Milan.

Daje savjete 

Pravila u kupovini knjiga nema. Idu isto u svim godišnjim dobima, mada se ljeti pazari malo „pojačaju“ zbog Prijedorčana koji godišnje provode u rodnom gradu.

- No, i to je malo. Mada se trudim da te navike malo mijenjam. Svaku knjigu koju nabavim malo proučim, da kupcu mogu dati savjet i pojasniti šta kupuje. Ne čitam svaku knjigu, jer onda ništa ne bih radio, već samo čitao - kaže Kondić, koji knjige nabavlja uglavnom na sajmovima po BiH, Srbiji, Hrvatskoj...

Šuškanje listova  


Topić-Fišer: Kupila slikovnice

Po novija izdanja na štand je svratila profesorica Zora Topić-Fišer. Malo je sve pregledala i unucima od brata kupila slikovnice. 

- Imam dosta knjiga, ali uvijek tražim nešto novo. Penzioner sam, ali volim knjige, jer one traju, kao i povod zbog čega su kupljene. Fascinira me taj dodir s knjigom, šuškanje listova... Ostaju i čitaće ih neko i poslije mene - kaže Zora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.