VISOKO

Sretan jer je dio velikog projekta istraživanja piramida

Ono što me privuklo jeste taj istraživački dio, ali i način na koji se radi, kaže Toreskano

Toreskano: Veoma me zainteresiralo. Avaz

N. SMAJOVIĆ

29.7.2019

Otvorenost projekta istraživanja najvećih piramida na svijetu koje se nalaze u srcu Bosne i Hercegovine u Bosansku dolinu piramida su doveli hiljade volontera, ali i ljudi koji su u potrazi za znanjem, koje mogu pronaći na licu mjesta i na mjestu gdje se obavljaju istraživanja.

Dokumentarni film

Otprije nekoliko dana u Visokom kao volonter boravi i Meksikanac Anhel Toreskano (Angel O. Torrescano), student arheologije. On je radio i kao arheološki vodič na nekim od najbitnijih lokacija u Meksiku, poput Koba (Coba) u Kintani (Quintana).

- Za projekt u BiH sam saznao prije pet godina kada sam pogledao jedan dokumentarni film na „History Channel“. Veoma me zainteresiralo, pa sam se odlučio i na dodatno istraživanje ovog spektakularnog otkrića u Evropi. Nakon detaljnih istraživanja ove godine sam se odlučio i na prvi dolazak u Evropu, ali i u Visoko. Inače, Meksiko je zemlja koja obiluje historijskim znamenitostima, a imamo i piramide, a imao sam priliku raditi na jednoj od najvećih koja je sa čak 80 posto prekrivena vegetacijom, dok je otkriveno svega 20 posto piramide. Kompletna majanska kultura, odnosno lokaliteti za koje znamo, hramovi i građevine, velikim dijelom su prekriveni vegetacijom – pojašnjava Toreskano.

Priključio se radovima u novootkrivenim tunelima Ravne 3. Avaz

Već se pridružio timu Fondacije zaduženom za volontere i aktivno radi na lokaciji Tunela Ravne 3. Ono što ga je posebno oduševilo jeste otvorenost projekta u srcu BiH.

Rad na terenu

- Ono što me privuklo jeste taj istraživački dio, ali i način na koji se radi. Ovo je multidisciplinarni projekt koji je dostupan svima i kojem se može priključiti svako, gdje dolaze volonteri iz cijelog svijeta da bi bili dio projekta i ovog velikog tima. Meni je ovo prvi rad na terenu i sada mogu da primijenim svoje znanje u praksi. To je ta izuzetno bitna razlika u odnosu na sve ostale projekte u svijetu i u odnosu na sve ostale lokacije, za koje morate platiti da biste bili dio tima. Odnosno, ne možete nikako da se priključite i budete dio određenih arheoloških projekata – ističe Toreskano.

Ostaje naredni mjesec

U Visokom ostaje narednih mjesec. Bit će interesantno saznati njegove utiske nakon boravka te podvući paralelu s radom na najvećim meksičkim piramidama i turističkim lokalitetima na kojima je imao priliku raditi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.