ZENICA

Odigrane četiri predstave pod vedrim nebom

Publika glumce nagradila velikim aplauzom l Kutak za mališane ispunjen osmijesima

Festival je otvorila predstava za djecu „Ježeva kućica“. D. JURIŠIĆ

Piše: D. Jurišić / Avaz.ba

3.8.2020

Pozorišni festival na otvorenom Ljetne večeri Studija Teatar ove godine je zbog pandemije koronavirusa održan u izmijenjenom obliku.


Ograničena posjeta

Četiri predstave u isto toliko dana su privukle veliku pažnju Zeničana te se tražila ulaznica više. Međutim, zbog preporuka kriznih štabova, organizator je bio primoran dopustiti tek 100 gledalaca po predstavi i vratiti mnoge koji su došli. 

Festival je otvorila predstava za djecu „Ježeva kućica“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, potom su uslijedile „Ay, Carmela“ Sarajevskog ratnog teatra i „Prah“ Altteatra Sarajevo. Tradicionalno, posljednja noć bila je rezervirana za hit-komediju „Državni lopov“.


Predstava „Prah“ Altteatra Sarajevo. D. JURIŠIĆ

S obzirom na to da je u prethodne dvije godine izvedba bila prekidana zbog kiše, ovaj put su je volonteri improvizirali kako bi osjećaj posjetilaca bio potpun.

- Prije svega cilj nam je bio nastaviti kontinuitet, a to smo uspjeli. Naša publika, iako u manjem broju nego prethodnih godina, s osmijesima na licima je i ovaj put pljeskom nagrađivala glumce nakon predstava. Zahvaljujemo svima jer su se pridržavali mjera i uputa kriznih štabova - kaže Mirza Begović, portparol festivala.

On dodaje da je ove godine s namjerom prva bila predstava za djecu.

Najmlađa publika


- Željeli smo im u ova teška vremena vratiti osmijeh na lica jer su mališani možda i najviše propatili u protekom periodu zbog izolacija i nemogućnosti da izlaze vani. Kod nas su se igrali, ponavljam uz pridržavanje svih mjera, a potom uživali u izvedbi „Ježeve kućice“ - rekao je Begović te dodao na kraju kako su u Studiju Teatar uvjereni da će i naredne godine nastaviti s ovom pozitivnom pričom.


Odlična saradnja

- Već četiri godine na ljetnu scenu Doma Armije - Preporoda dolaze neki od najvećih glumaca i glumica iz naše države. Postali smo zanimljivi teatarskim kućama i produkcijama koji su oduševljeni našom scenom i ističu da se raduju povratku u Zenicu i nastavku odlične saradnje - rekao je Begović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.