LIČNOST DANA

Zašto je nervozan Čamparin klan

Iako je pojavno meta Radončić, strijela koju odapinju Čampara i Zvizdić usmjerena je prema Bakiru Izetbegoviću

Čampara: Predstavlja se kao veći katolik od Pape. Arhiv

Piše: N. V.

24.2.2019

Kada je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno u „Kopči“ na TV 1 konstatirao da su njegovi odnosi s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem znali ići pozitivnim tokom i približavanjem, ali su se tada neki redovito ubacivali i trovali taj odnos, nije trebalo dugo da se među tim „nekima“ sami prepoznaju Aljoša Čampara i Denis Zvizdić. 

Remetilački faktor

Njihovo horsko protivljenje mogućoj koaliciji SDA i SBB-a otkriva ozbiljnu nervozu. Meta pojavno jeste Radončić (što i ne čudi nakon što je braći Čampara propao montirani proces protiv Radončića u Sarajevu i Prištini), ali strijela koju odapinje Čamparin klan usmjerena je prvenstveno prema Bakiru Izetbegoviću.

Braći Aljoši i Dubravku te rođaku Denisu više ne može pomoći ni nekad moćna mama, odnosno tetka, koja je, zloupotrebljavajući policijske resore i položaj, za sinove i sestrića krčila put prema političkim visinama, ali se vremena mijenjaju i ta gubitnička ekipa sada se nalazi u slobodnom padu.

Njima je, naravno, jasno da plan detroniziranja Izetbegovića i dovođenja Denisa Zvizdića na prijestolje SDA definitivno propada ako Bakir uspije okupiti čvrstu probošnjačku koaliciju i preuzeti poluge vlasti na državnom i federalnom nivou te u većini kantona.

U slučaju ostvarenja takvog scenarija Kongres stranke u septembru bit će obična formalnost i stoga je panika u Čamparinom klanu i očekivana i očigledna.

Njihovim suptilnim udaljavanjem s izvršnih funkcija u vlasti (Aljoša u rukovodstvu Doma naroda FBiH, Denis na čelu Predstavničkog doma Parlamenta BiH) već im je poslana poruka kakvi su njihovi budući dometi i utjecaj u najjačoj bošnjačkoj stranci.

Doda li se tome da su u međuvremenu ostali bez moćnih saveznika i poslušnika poput bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, glavnog tužioca Gorana Salihovića, državnog tužioca Bože Mihajlovića, direktora FUP-a Dragana Lukača, postaje jasno da su Čampare i njihov rođak Zvizdić veliki remetilački faktor čiji perfidni pokušaj da iz sjene vladaju državom i SDA trči svoj posljednji krug.

Medijska podrška

Neovisno o tome hoće li se uopće napraviti koalicija SDA i SBB-a s jasnim bošnjačkim predznakom, Aljoša Čampara, bivši vjerenik Šejle Jugo-Turković, supruge osuđenog zločinca i mafijaša Zijada Turkovića, opet je pokazao lice političara kojem su porodično-nepotistički interesi iznad svega.

U to se uklapa i pokušaj da Denis Zvizdić javno etablira svoju frakciju i prikaže se kao snaga koja je u stanju ići kontra Izetbegovića, a sve pod poznatom floskulom da su oni veći katolici od Pape. Da se sve radi koordinirano, svjedoči i to da ih medijski prati njihov posrnuli portal kojem i Izetbegović bude povremena meta.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.