ISTRAŽIVANJA

Kada je najbolje vrijeme da dijete počne učiti strani jezik

Za analizu informacija prikupljenih od 670.000 volontera različitih nacionalnosti i uzrasta razvijen je kompjuterski model

Kada je pravo vrijeme za učenje stranog jezika. Family lives

Z. K.

22.9.2023

Najlakši način za savladavanje gramatike stranog jezika je u detinjstvu i adolescenciji. Američki naučnici su otkrili da oni koji su počeli da uče prije desete godine imaju najveće šanse da nauče strani jezik na maternjem nivou.

Radili test

Studija stručnjaka iz Centra za neuro i kognitivne nauke na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT) objavljena je u časopisu "Cognition".

Za analizu informacija prikupljenih od 670.000 volontera različitih nacionalnosti i uzrasta razvijen je kompjuterski model. Ispitanici su u upitnicima naveli uzrast, koliko godina uče strani jezik i uradili test iz gramatike. Prosječna starost učesnika studije bila je od 20 do 30 godina, najmlađi je imao 10 godina, najstariji 70 godina.

Maternji nivo

Istraživanje je pokazalo da se gramatika stranog jezika najbolje uči u djetinjstvu i adolescenciji. Poslije 18. godine ostaje sposobnost brzog učenja, ali je teže dostići maternji nivo koji se može postići ako dijete počne da uči jezik prije 10. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.