NJEGA U TOPLIM DANIMA

Psi i vrućina: Ne posežite za šišanjem ukoliko niste sigurni može li naštetiti vašem ljubimcu

Pomozite svojim krznenim prijateljima da se adekvatno ohlade

Pas će tražiti načine da se ohladi. Pixabay

Dž. R.

prije 4 dana

Vrućine i sparina su već neko vrijeme tu iako ljeto zvanično nije ni počelo, a iako životinje imaju prirodne mehanizme da se bore s njima, ipak im je nekad potrebna pomoć.

Potrebe variraju

U sparnim ljetnim danima vaš pas će tražiti načine da se ohladi pa ćete ga tako vidjeti da leži na prohladnim pločicama, zavlači se u mračne ćoškove, češće sjedi ispred ventilatora ili klima uređaja i uzima više tečnosti.

Jedan od najboljih načina da pas lakše podnese ljetnu vrućinu je da ne zapostavite njegu njegove dlake. Potrebe za njegovanjem variraju od rase do rase pa je važno da znate šta vašem ljubimcu najviše prija kad je riječ o kupanju i šišanju u ljetnim mjesecima.

Njega ljeti

Iako djeluje "laganica" da psa brzinski obrijete, kako bi mu u najtoplijem djelu godine bilo prijatnije, razmislite dvaput, jer nekim psima obrijana dlaka može prouzrokovati više štete nego koristi.

Pse sa duplom dlakom, poput haskija i njemačkih ovčara, ne treba brijati, jer njihova dlaka regulira temperaturu i štiti kožu od opekotina. Ako imate ljubimca sa poddlakom, nabavite alatke za uklanjanje viška ovog sloja krzna koje će smanjiti linjanje i omogućiti bolji protok vazduha, odnosno "luftiranje".

Ako niste sigurni da vaš ljubimac ima dupli dlačni pokrivač, pitajte veterinara.

Češljanje i kupanje

Psećoj dlaci treba posvetiti njegu svakih 4-6 sedmica tokom ljeta, u zavisnosti od toga koliko održavanja zahtijeva krzno psa. Neke rase traže češću i detaljniju njegu. Rase sa dužom ili debljom dlakom, kao što je zlatni retriver ili ši cu, traže češće njegovanje da bi se spriječilo zapetljavanje i zamašćivanje i kontroliralo linjanje.

Ako pas voli da se rashlađuje u dvorišnom bazenu ili obližnjoj vodenoj površini (jezercetu, potoku i slično) barem jedanput poslije plivanja ga obrišite peškirom i očetkajte (ako je super kovrdžav), kako biste spriječili zadržavanje viška vlage i pojavu infekcija.

Bez obzira na rasu psa, svakom ljubimcu potrebno je kupanje, pa bi psa u ljetnjim danima trebalo "brćnuti" najmanje svake 3-4 sedmice, u zavisnosti od toga koliko je aktivan na otvorenom. 

Kupajte psa samo kada je neophodno i koristite proizvode namjenjene isključivo kućnim ljubimcima. Prečesto kupanje može da skine prirodna ulja sa dlake psa. Ukoliko živite u suhom okruženju, psa kupajte hidratantnim šamponom, bez sulfata ili sami napravite sredstvo kojim ćete njegovati ljubimca.

Kućno dotjerivanje

Mnogi vlasnici prepuštaju profesionalcima ljetnu njegu svojih ljubimaca, ali ako više volite da to sami radite, obratite pažnju na sljedeće:

1. Redovno podrezujte nokte kako bi ljubimac lakše hodao.

2. Vlažite jastučiće šapa ako pas provodi dosta vremena na vrelim i grubim površinama.

3. Čistite uši psu radi sprječavanja infekcija i smanjenja pojave gljivica, posebno ako imate psa koji obožava da pliva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.