ODLIČAN ODABIR

Svježina citrusnih mirisnih nota idealna za ljetne dane

Parfemi su nevidljiv, ali i te kako pamtljiv dodatak, pa nije nimalo neobično da na kozmetičkoj polici uvijek želimo još pokoju bočicu

Citrusne note savršeni kao dnevni parfem. ILUSTRACIJA

A. F.

1.8.2022

Iako parfemi ne poznaju godišnja doba, topli dani podstiču nas na eksperimentisanje s neodoljivim mirisnim notama. Upravo zato jedna od omiljenih aktivnosti je isprobavanje nekih novih varijanti.

Parfemi su nevidljiv, ali i te kako pamtljiv dodatak, pa nije nimalo neobično da na kozmetičkoj polici uvijek želimo još pokoju bočicu. Tako se period u kojem se trenutno nalazimo nameće kao sjajan izgovor za kupovinu novih parfema, a ovog ljeta možete se odlučiti za citrusne parfeme - oni će ljeto začiniti zavodljivim mirisima agruma.

Šum morskih talasa, osjećaj toplote sunčevih zraka i opojan miris citrusnog voća neopisivo podsjećaju na ljeto, a osvježenje prilikom toplih dana najlakše je pronaći u malim bočicama koje skrivaju opojne mirise svježe iscijeđenog limuna, grejpa ili mandarine.

Poboljšavaju raspoloženje

Citrusni parfemi su jaki i njihov miris se osjeti, što i je poenta parfema, ali istovremeno nisu zagušujući - kao da lebde nad kožom jednom kada ih nanesete i ako ih nosite, gdje god da se pojavite unijećete dozu svježine.

Citrusni parfemi obično u sebi nose note narandže, limuna, grejpa, mandarine, limete i bergamota. Sve to ljeti, na vrhuncu toplotnog talasa, pruža prijeko potrebno mirisno osvježenje. Uz to, smatra se i da citrusni parfemi poboljšavaju raspoloženje te da umanjuju stres. Osim toga, citrusi mogu primiriti i anksioznost jer djeluju na centar u mozgu koji je zadužen za kontrolu emocija i stvaranje sjećanja.

Historijski zapisi

Historijski zapisi kažu kako su se citrusne note prvi put koristile još 1370. godine u prvoj parfemskoj kompoziciji koja je sadržavala ruzmarin, kadulju, kedar i bergamot. Ipak, citrusni miris kakav danas poznajemo i volimo razvijen je u 17. vijeku kada je napravljena prva kolonjska voda. Sadržavala je limun, bergamot, neroli i petitgrain, odnosno listove gorke narandže.

Citrusni parfemi mogu biti voćni, gorki, biljni, kožni ili pak svježi i čisti. Oni imaju svijetli, lagani profil i idealni su kao dnevni parfemi. Zbog toga su idealni za tople ljetne dane, a možete ih nanijeti i prije odlaska na plažu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.