IDEALNO ZA ODMOR

Vae Rebo: Mistično selo u Indoneziji

Kafa arabica je glavni izvor prihoda ovog sela

Vae Rebo. AGENCIJE

A. F.

25.12.2020

Indonezija je niz smaragdnih dragulja rasutih širom tropskog mora, avantura s nevjerovatnom ostavštinom naroda, kultura i kolosalnih pejzaža, koja samo čeka da je istražite i koja će vas pritom višestruko nagraditi.

Indonezija se sastoji od nekoliko hiljada naseljenih ostrva, od kojih je svako posebno i neponovljivo. Jezik i običaji su takođe potpuno različiti, tako da je izmišljen i uveden službeni jezik Bahasa Indonesia na kojem se svi mogu sporazumijevati (inače ima više od 700 jezika). Većina stanovništva u zemlji je islamske vjere, ali je na Baliju dominantan hinduizam, dok je na Floresu najzastupljenije hrišćanstvo. 

Upravo na ostrvu Flores nalazi se zanimljivo tradicionalno seoce Vae Rebo, do kojeg je potrebno nekoliko sati planinarenja kroz džunglu.

Vae Rebo se nalazi na prekrasnoj visoravni koja se uzdiže iznad džungle, a četiri-pet sati hoda je udaljeno od posljednje ceste. 

Jutra u ovim planinama su svježa, a ovo selo je smješteno u kotlini, zbog čega do izražaja dolazi igra svjetla, ali i miris tropske kišne šume. Selo čini sedam kuća okruženih sa sedam planina, a članovi zajednice vjeruju da, uz njih, ovdje žive još i duhovi njihovih predaka.

Primili su hrišćanstvo, ali uz to su i animisti. Vjeruju da sve oko nas ima dušu - i stablo i životinja i izvor rijeke. Vjeruju u duhove predaka, a prema prirodi se odnose s poštovanjem. 

Legenda kaže da je u davna vremena njihov predak Empo Maro napustio indonežansko ostrvo Sumatru i zajedno s porodicom doplovio do Floresa. Tu je podigao nekoliko sela, među kojima i Vae Rebo ili Selo u oblacima. Kako bi došli do njega, prvo se morate popeti pješke na 1.782 metra nadmorske visine, te se potom spustiti na 1.117 metara nadmorske visine. Dio je veličanstvene tropske šume koja je izrasla na ugašenom vulkanskom tlu i koja je dom mačke cibetke, bizona, divljih svinja, zmija, majmuna i brojnih vrsta ptica.

Za dolazak morate imati dozvolu domaćina i proći malu tradicionalnu ceremoniju dobrodošlice. Na samom ulasku udarite u veliki gong kako biste najavili svoju posjetu, a ubrzo vas primi i starješina i poželi vam dobrodošlicu. 

Vae Rebo je sačuvao vijekovima staru tradiciju. U središtu sela je sveto mjesto, oltar predaka i glavna kuća Niang Gendang, u kojoj živi starješina sa svojom porodicom. U istoj toj kući smješteno je još sedam porodica, znači više od trideset ljudi. Kuće su podignute na pet nivoa i šire se prema dolje, poput paukove mreže. U prizemlju se odvija život, na drugom, trećem i četvrtom spratu skladište stvari, a peti sprat je prostor predaka.

Unutar kuće, kako su opisali neki od posjetilaca u svojim putopisima, potrebno je da se oči naviknu na mrak i dim. U središtu prostorije je vatra. Žene žvaću betelove orahe i svako malo u kantu ispljunu crvenu tekućinu. 

Kafa arabica je glavni izvor prihoda ovog sela. Uzgajaju još i vaniliju, manioku, taro, banane, marakuju i drugo voće i povrće, koje prodaju na tržnici. Žene ručno izrađuju sarung - tkaninu koja je važan odjevni predmet, a jedna od sedam kuća namijenjena je posjetiocima koji tu mogu prenoćiti i upoznati njihovu tradiciju.

U selu oblaci ponekad ustupe mjesto Mjesecu i zvijezdama… Tada su, u tišini, sve oči uprte prema noćnom nebu i svako je prepušten vlastitim mislima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.