MAROKO

Šefšauen: Grad u stotinama nijansi plave

Pored boje, ovaj mali grad je poznat i po zanimljivoj španskoj arhitekturi, po brojnim rukotvorinama i malim prodavnicama, ali i njihovim čuvenim kozjim sirom

A. F.

Šefšauen

Foto: AGENCIJE


Na sjeveru Maroka nalazi se mali plavi grad Šefšauen (Chefchaouen).

Neobično mjesto slobodno se može nazvati "Blue Dream", jer je stari grad ispunjen zgradama obojenim u nijansama plave. Sve u ovom gradu je obojeno u tonovima plave, ulice, vaze, stepenice, stolovi i stolice, pepeljare, čak i prirodno cvijeće.

Neobičnu sliku grada donijele su jevrejske izbjeglice, koje su tridesetih godina obojile grad u plavo jer su vjerovali da ukoliko vide više plave boje oko sebe, više će razmišljati o raju i Bogu. Ova tradicija je očuvana i postala je globalno priznata oznaka starog grada. 

Pored boje, ovaj mali grad je poznat i po zanimljivoj španskoj arhitekturi, po brojnim rukotvorinama i malim prodavnicama, ali i njihovim čuvenim kozjim sirom.

Grad je osnovan 1471. godine kao mala tvrđava za zaštitu od Portugalaca. Poslije španske rekonkiste, u naselje je stiglo mnogo Mavara i Jevreja. Godine 1920., Šefšauen je ušao u sastav španskog Maroka, a zemlji je bio potpuno vraćen tek 1956. godine, poslije sticanja nezavisnosti.

Više o:

Maroko Chefchaouen
NA VRH

Podijeli članak na