MAROKO

Šefšauen: Grad u stotinama nijansi plave

Pored boje, ovaj mali grad je poznat i po zanimljivoj španskoj arhitekturi, po brojnim rukotvorinama i malim prodavnicama, ali i njihovim čuvenim kozjim sirom

Šefšauen. AGENCIJE

A. F.

11.11.2021

Na sjeveru Maroka nalazi se mali plavi grad Šefšauen (Chefchaouen).

Neobično mjesto slobodno se može nazvati "Blue Dream", jer je stari grad ispunjen zgradama obojenim u nijansama plave. Sve u ovom gradu je obojeno u tonovima plave, ulice, vaze, stepenice, stolovi i stolice, pepeljare, čak i prirodno cvijeće.


Neobičnu sliku grada donijele su jevrejske izbjeglice, koje su tridesetih godina obojile grad u plavo jer su vjerovali da ukoliko vide više plave boje oko sebe, više će razmišljati o raju i Bogu. Ova tradicija je očuvana i postala je globalno priznata oznaka starog grada. 

Pored boje, ovaj mali grad je poznat i po zanimljivoj španskoj arhitekturi, po brojnim rukotvorinama i malim prodavnicama, ali i njihovim čuvenim kozjim sirom.


Grad je osnovan 1471. godine kao mala tvrđava za zaštitu od Portugalaca. Poslije španske rekonkiste, u naselje je stiglo mnogo Mavara i Jevreja. Godine 1920., Šefšauen je ušao u sastav španskog Maroka, a zemlji je bio potpuno vraćen tek 1956. godine, poslije sticanja nezavisnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.