NEMA STANOVNIŠTVA

Selo kao iz bajke: Danas izgleda nestvarno

Prema izvještajima lokalnih medija, selo je 2021. primilo 90.000 posjetitelja

Selo smješteno na istočnoj obali Kine. Twitter

A. O.

16.1.2023

Na istočnoj obali Kine smješteno je selo koje izgleda kao da je ispalo iz bajke. 

Houtouwan na otoku Šengšanu (Shengshanu) još 1980-ih je bilo prosperitetno ribarsko selo s više od 3.000 stanovnika. Međutim. zbog zabačenosti i teško pristupačne lokacije 90-ih su se stanovnici počeli iseljavati. Danas ga je potpuno preuzela priroda.

Napuštene kuće

Godine 2002. selo je službeno ispražnjeno i spojeno s obližnjim selom, piše CNN. Na liticama sela koje gledaju prema oceanu nalaze se brojne napuštene kuće, neke još uvijek i namještene. Potpuno su ih preuzele biljke penjačice.

Brojne avanturiste privukla je fotografija napuštenog sela koja je postala viralna 2015. godine.

Turisti su pohrlili na selo, što nije oduševilo službenike arhipelaga Šengsi (Shengsi). Nisu bili sigurni kako će nagli turistički procvat uticati na infrastrukturu sela. 

- Houtouwan nema uvjete za otvaranje za turiste... Pozivamo posjetitelje da za sada sačuvaju njegov mir - rekao je tad jedan od službenika u izjavi.


Nakon više od dvije godine planiranja Houtouwan je ipak implementirao nekoliko novih poteza za kontrolu i unovčavanje turističkog procvata. Twitter

Turistički procvat

Nakon više od dvije godine planiranja Houtouwan je ipak implementirao nekoliko novih poteza za kontrolu i unovčavanje turističkog procvata. 2017. godine otvorena je platforma s koje se pruža pogled na selo. Ulaznice koštaju oko 3 dolara (oko 6 KM).

Posjetitelji mogu i pješačiti oko brdovitog sela uz naknadu od 8 dolara (oko 16 KM).

Postavljeni su i znakovi upozorenja ispred ruševnih kuća, a na otoku Šengšanu pojavili su se turistički smještaji. Ipak, ne na području sela, već u blizini.

Prema izvještajima lokalnih medija, selo je 2021. primilo 90.000 posjetitelja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.