ITALIJA

Venecija uvela nova pravila u borbi protiv pretjeranog turizma

Gradske su vlasti ranije ove godine uvele dnevnu ulaznicu za turističku posjetu

Venecija. Facebook

D. R.

1.6.2024

U Veneciji su na snagu stupila nova pravila koja zabranjuju upotrebu prijenosnih zvučnika za vodiče i ograničavaju broj turista u jednoj turističkoj grupi na 25 osoba.

Mjere su uvedene kako bi se pokušao limitirati utjecaj prevelikog broja turista na ovaj italijanski grad. Historijski kvartovi Venecije čine taj grad jednim od najposjećenijih mjesta u Evropi, prenosi BBC.

Gradske su vlasti ranije ove godine uvele dnevnu ulaznicu za turističku posjetu Veneciji koja stoji 5 eura, a prethodno su početkom 2021. zabranile pristajanje golemih brodova za krstarenje.

Masovni  turizam

Pretjerani turizam već dugo se smatra jednim od najozbiljnijih problema grada koji treba hitno riješiti. U Veneciji danas živi nešto više od 250.000 stanovnika, a u 2019. godini gradske su vlasti evidentirale više od 13 miliona turista.

Obzirom da se od tada broj posjetitelja smanjio, poznavatelji prilika smatraju da će u godinama koje slijede njihov broj premašiti statistike od prije pandemije.

Venecija je odavno doživjela egzodus lokalnog stanovništva koji su se iselili zbog straha da bi turisti mogli preplaviti grad.

Nova pravila

Ocio, udruga građana koja prati broj stalnih stanovnika u gradu, nedavno je ažurirala podatke. Po njima u historijskoj četvrti danas ima oko 49.000 kreveta za turiste, što je više od broja dostupnog samom stanovništvu.

Promjene turističkih pravila uslijedile su pošto su prošle godine UNESCO-vi stručnjaci upozorili da bi se Venecija mogla dodati na popis ugroženih mjesta svjetske kulturne baštine s obzirom na to da i utjecaj klimatskih promjena i masovni turizam gradu prijete nepovratnim promjenama.

Na kraju se to ipak nije dogodilo jer je UNESCO prepoznao nastojanja da se problemi riješe postavljanjem sistema protiv poplava i mjerama koje omogućuju manji utjecaj masovnog turizma na grad i na život stanovnika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.