RECEPTI

Srcoliki ravioli

Poslužite s umakom po želji

Raviole skuhajte u slanoj vodi. Printscreen

Z. K.

1.3.2023

Sastojci za tijesto: 100 g brašna, 1 jaje, pola kašike maslinovog ulja, prstohvat soli. Za rozu boju u tijesto: 2 kašike praha cvekle. Za narandžastu boju: pola kašike praha cvekle i jednu kašiku vode.

Sastojci za punjenje: 2 krompira, 1 kriška nasjeckane pancete, 50 g nasjeckanih šampinjona, 1 nasjeckana grančica ružmarina, 20 g naribanog parmezana, 2 kašike vrhnja za kuhanje, pola jajeta, 1 kašika maslinovog ulja so, biber, muškatni oraščić.

Priprema punjenja:

1. Kuhajte krompir dok ne omekša. Oguliti ga i napraviti pire dok je topao.

2. U tavi zagrijati malo maslinovog ulja i u njega dodti pancetu i ružmarin. Nakon što panceta bude pečena, dodati gljive.

3. Kuhati nekoliko minuta, a zatim dodati pire krompir, vrhnje za kuhanje i muškatni oraščić. Začiniti solju i biberom po ukusu.

4. Maknuti s vatre i dodati jaje i naribani parmezan. Brzo promiješati sve zajedno. Ostaviti u zdjeli.

5. Priprema tijesta: Način pripreme tjestenine i sastojci variraju od osobe do osobe. U tri različite posude dodajte navedene sastojke - u prvoj napraviti obično tijesto, u drugoj smjesu za rozo, a u trećoj posudi smjesu za narančasto tijesto.

6. Sve sastojke sjediniti i energično umijesiti tijesto. Trebalo bi postati glatko i elastično, a možete ga testirati je li gotovo pritiskom prsta.

7. Ako se tijesto nakon pritiska vrati u početni položaj, umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider. U suprotnom nastavite mijesiti.

8. Pustite tijesto da odmara barem pola sata, a poželjno je i duže. Potom ga izvadite, razrežite na manje komade i pobrašnite. Zatim ga stavite u stroj za tjesteninu i provucite ga nekoliko puta kako bi bilo tanko, elastično i u konačnici ljepše.

9. Od svakog tijesta morate imati dvije trake. Po jednu traku od svake boje rasprostri na površinu i na nju viljuškom dodati punjenje.

10. Malo ih raširite tako da bi mogla tijesto izrezati u željeni oblik. Kada postavite punjenje, na vrh dodajte drugu traku u istoj boji.

11. Pritisnite tijesto tako da se spoji i okruži punjenje, a zatim uz pomoć kalupa izrežite u oblik srca tako da punjenje bude u sredini raviola.

12. Raviole skuhajte u slanoj vodi. Izvadite na tanjir i poslužite s umakom po želji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.