RECEPTI

Hrskavi kroketi

Možete ih poslužiti uz umak ili prilog po želji

Ukusno i fino. Printscreen

M. Z.

21.4.2023

Ovi hrskavi kroketi napravljeni su od pirea prženog krumpira i punjeni mljevenim mesom. Možete ih poslužiti uz umak ili prilog po želji.

Sastojci

Krompir

500 g krompira

45 g sira cheddar

½ kašičice soli

½ kašičice papra

½ kašičice češnjaka u prahu

Pljeskavice

400 g mljevene junetine

½ kašičice soli

½ kašičice papra

½ kašičice češnjaka u prahu

Kroketi

4 kriške mozzarelle

75 g brašna

2 jaje

100 g krušnih mrvica

Priprema

Pripremite krompir

Svaki krompir izrežite na 8 dijelova. Pržite krompir dok ne postane lijep i zlatan, ali ne presuh. Prženi krompir stavite u posudu, a zatim ga zgnječite gnječalicom dok ne postane glatko. Dodajte začine i nasjeckani sir cheddar. Pomiješajte pa stavite sa strane.

Pripremite pljeskavice

Pomiješajte mljevenu govedinu sa začinima. Podijelite na 4 dijela, a zatim napravite goveđu pljeskavicu. Pržite goveđe pljeskavice dok obje strane ne postanu blago smeđe. Nakon što su goveđe pljeskavice pečene, odložite ih na rešetku za hlađenje kako biste uklonili višak ulja.

Oblikujte krokete

Pire krompir podijelite na 4 dijela. Poravnajte na ½ cm debljine. Na krompir stavite goveđu pljeskavicu i krišku mozzarelle. Zatim zamotajte u krompir i oblikujte kroket. Uvaljajte krokete u brašno zatim u jaja i krušne mrvice. Na tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Krokete pržite dok ne postanu lijepi i zlatni. Nakon što su kroketi pečeni, upijte višak masnoće kuhinjskim papirom. Poslužite uz umak po želji i uživajte!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.