RECEPTI

Pržena riža s jajima

Može se poslužiti kao prilog ili samostalno jelo

Ukusno jelo. Facebook

Z. K.

22.3.2024

Pržena riža je tradicionalno jelo jugoistočne Azije, a podrazumijeva obrok temeljen na kuhanoj riži koja se potom prži u woku ili većoj tavi s povrćem, mesom i sastojcima po želji. Može se poslužiti kao prilog ili samostalno jelo.

Sastojci: 700 g kuhane riže, 70 g smrznutog graška, 3 čehna bijelog luka, 3 kašike maslaca, 3 kašike umaka od soje, 2 mrkve, 2 jaja, 1 mali luk, pola kašičice sezamovog ulja, so i biber.

Priprema:

1. Zagrijte jednu kašiku maslaca u woku ili većoj tavi, pa na njoj ispecite jaja na kajganu. Uklonite ispečena jaja iz tave i stavite sa strane.

2. Na istoj tavi zagrijte drugu kašiku maslaca pa na njoj prepržite luk i mrkvu koju ste narezali na manje komade. Pirjajte sve zajedno s nešto soli i bibera oko četiri do pet minuta dok povrće ne omekša.

3. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.

4. Povrće sklonite na jednu stranu tave, a na drugoj rastopite posljednju kašiku maslaca.

5. U tavu dodajte kuhanu rižu, smrznuti grašak, umak od soje i ulje od sezama te sve zajedno pomiješajte s povrćem. Pržite na visokoj temperaturi oko tri minute dok riža „ne popije“ sve okuse i ne postane hrskava.

6. Vratite jaja u tavu, sve zajedno pomiješajte i poslužite toplo. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.