ZDRAVLJE U KUĆI

Dobre i loše masti: Naučite ih raspoznavati

Nezavisne novine

18.2.2018

Zajedno s ugljikohidratima i proteinima, masti čine osnovu naše prehrane. One su neophodne za razvoj i kombinacija su zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.

Loše masti

Loše masti sadrže pretežno zasićene ili transmasne kiseline. One podižu nivo lošeg holesterola, uzrokuju dijabetes i debljanje, bolesti srca i žila, mogu biti i kancerogene.

Zasićene masne kiseline

Zasićene masne kiseline nalaze se u proizvodima životinjskog porijekla mesu, jajima i mliječnim proizvodima. Zastupljene su i u nekim biljnim proizvodima, kao što su kokos i kikiriki.

- Transmasne kiseline

Ove masne kiseline nalaze se uglavnom u prženoj prerađenoj hrani, npr. u kokicama koje kupujemo u kinu te u čipsu. One su vještački proizvedene i služe kako bi konzervirale hranu. Zato čips ili pomfit mogu stajati mjesecima, a da ne promijene boju, oblik ili okus.

Transmasne kiseline dižu nivo holesterola, ali što je još gore one su kancerogene.

Dobre masti

Spuštaju nivo lošeg holesterola, poboljšavaju krvožilni sistem, dobro utječu na mozak, čine kosu sjajnijom, kožu pomlađuju i regulišu san.

Nalaze se u biljnim proizvodima, orašastim plodovima te u ribi. Izvori nezasićenih masnih kiselina su:

- ulja: maslinovo, laneno, soja, kanola,

- orašasti plodovi: brazilski orah, indijski orah, obični orah, pistacija, lješnik,

- razne ribe: tuna, losos, sardina, haringa...

Nezasićene masne kiseline dijele se na jednostruko (mono) i višestruko (poli) nezasićene. Obično se u ribi nalazi najveća koncentracija višestruko nezasićenih kiselina, dok u orašastim plodovima i avokadu prevladava jednostruko nezasićena kiselina.

Ako ne volite jesti ribu ne brinite i bez nje se možete zdravo hraniti. Naime, jednostruko nezasićene u metabolizmu se pretvaraju u zasićene (Omega 3) kiseline.

Kako prepoznati dobre masti?

Masti koje su na sobnoj temperaturi u krutom stanju su zasićene, npr. maslac, svinjska mast… Masti koje su na sobnoj temperaturi u tekućem stanju su nezasićene. To su maslinovo ulje, laneno ulje…

Ovo pravilo vrijedi samo za čiste masti, ne i za namirnice. Orah je u krutom stanju, ali sadrži uglavnom nezasićene (zdrave) masti.

Savjet za zdravu prehranu

U prehranu treba uvrstiti što više namirnica koje sadrže dobre masti. Loše masti nisu štetne u malim količinama (jedno jaje dnevno, dva dcl mlijeka i sl.), ali je potrebno paziti da se s njima ne pretjeruje. Kod izbora ulja bogatog omegom uvijek treba dati prednost hladno presanom ulju. Ono nije termalno obrađeno i nije izgubilo zdrave sastojke. Ako mislite da ne uzimate dovoljno dobrih masti, postoje dodaci prehrani s omegom 3 ribljeg i biljnog podrijekla koji će vam pomoći da nadoknadite dobre masti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.