ZDRAVLJE U KUĆI

Ubodi insekata mogu biti opasni po život

Pčele, ose i stršljenovi u kožu ubrizgavaju različite proteinske materije pa preosjetljive osobe mogu doživjeti teške alergijske reakcije, od kojih je najopasnija anafilaktički šok

"Zdravlje u kući"

27.8.2018

Odlazak na odmor ili boravak u prirodi ljudima često prisjedne ukoliko ih ubode pčela, osa, stršljen. U tom slučaju mogu se javiti teške alergijske reakcije, ponekad opasne po život.

Moguć je i šok

A ubodi insekata česti su ljeti i mogu predstavljati veliki problem. Prilikom uboda pčela, osa i stršljen u kožu kroz žaoku ubrizgavaju različite proteinske materije koje se nazivaju venomi (otrovi) i imaju ulogu enzima. Kod osoba preosjetljivih na ubod može doći do trenutne alergijske reakcije.

Na mjestu uboda javljaju se crvenilo, oticanje i svrab, a može doći i do ozbiljnih sistemskih reakcija od kojih je najdramatičnija anafilaktički šok.

Ubodena osoba tada osjeća jak svrab, uznemirena je, pojavljuju se otok – angioedem i koprivnjača po tijelu, gušenje i otežano disanje, uz grčeve u stomaku.

Krvni pritisak pada, jer se krvni sudovi šire pod uticajem histamina i drugih medijatora alergijskih reakcija oslobođenih iz ćelija alergične osobe. Osoba može izgubiti svijest, a nekada se javljaju i konvulzije, grčevi.

Kasne reakcije

Opisani su i slučajevi akutnog infarkta miokarda poslije uboda insekata. Osim ovakvih ranih reakcija na ubod, nekada se može pojaviti i kasni tip alergijske reakcije, više sati poslije uboda, sa ospama ili tačkastim krvarenjem po koži oko uboda i difuzno po tijelu.

Nekada se pri ubodu insekata javlja reakcija nealergijske prirode, kada je samo jače izražen običan ubod, što se dešava kod osoba koje imaju osjetljivu kožu.

Tada pomaže stavljanje hladnih obloga i uzimanje tableta antihistaminika, a eventualno i mazanje kremom na bazi antihistaminika.

Ako su ubodi brojniji, dobro je uzimati tablete nekoliko puta dnevno, dok promjene traju. Treba spomenuti i da postoje i rijetke alergijske reakcije na ubod komarca.

 Mjere zaštite

Kao mjere zaštite savjetuje se izbjegavanje nošenja odjeće jarkih boja, poput žute i narančaste, jer one privlače insekte. Insekata ima dosta na pijacama oko zrelog voća, a često ulete i u čaše i flaše sa voćnim sokom, pa treba obratiti pažnju kada se uzima piće.

Osobama koje su alergične na ubod insekta savetuje se da, ako često borave u prirodi, preventivno uzimaju antihistaminske lijekove.

Adrenalin spašava život

Svi koji su imali ozbiljnu reakciju na ubod pčele, ose ili stršljena moraju sa sobom nositi pribor za samopomoć, takozvani ana-kit, u kojem se nalazi aplikator sa određenom dozom adrenalina.

U slučaju uboda insekta, osoba sama sebi treba ubrizgati adrenalin u vanjsku stranu natkoljenice. Tako može spasiti sebi život, naročito nakon opasnih uboda u glavu, kada kod alergičnih osoba dolazi do oticanja jezika, resice i dušnika. Ako ne dobije hitno adrenalin, osoba se može ugušiti.

 Zaštita za pčelare

Osobe koje imaju jaču alergiju na ubod pčele, ose ili stršljena, a to su često pčelari i članovi njihovih porodica, podvrgavaju se nekada i specifičnom liječenju putem hiposenzibilizacije, što znači da im se potkožno ubrizgavaju rastuće doze alergena venoma insekata. Tu proceduru izvodi iskusno i obučeno osoblje u većim zdravstvenim centrima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.