PREHLADA

Zaustavite i spriječite napredovanje bolesti

Ovaj jednostavan, ali efikasan i provjeren narodni recept pomoći će vam da se izborite s početnim simptomima prehlade

Moguće je spriječiti razvoj ozbiljnih oboljenja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

18.1.2019

Prehlada spada u najčešća oboljenja sistema za disanje. Većina ljudi se prehladi nekoliko puta godišnje, obično u proljeće i jesen. Ako osjećate da ćete se razboljeti, morate odmah početi s poduzimanjem neophodnih mjera. 

Ako započnete s borbom protiv prvih simptoma prehlade u početnoj fazi, moguće je spriječiti razvoj ozbiljnih oboljenja i upalnih procesa u organizmu. Ali šta raditi ako osjećate prve simptome prehlade i kako zaustaviti širenje bolesti i ojačati opće zdravstveno stanje?

Ovaj jednostavan, ali efikasan i provjeren narodni recept pomoći će vam da se izborite s početnim simptomima prehlade te zaustaviti i spriječiti napredovanje bolesti.

 Napitak umjesto lijeka

Ovaj napitak je prirodna zamjena za popularne farmaceutske lijekove tipa Coldrex, Maxflu i sl., a možete ga napraviti sami bez odlaska u apoteku. Jednako je efikasan, ako ne i bolji od farmaceutskih pripravaka.

* U 1,5 litru prokuhane i ohlađene vode (do sobne temperature) dodajte 1 kašiku krupne (poželjno morske) soli, sok od jednog limuna i 1 gram askorbinske kiseline. Po želji možete zasladiti kašičicom meda. Dobro promiješajte i popijte ovaj rastvor u roku 1,5 sata. Po potrebi ponovite još jednom.

Vitamin C (askorbinska kiselina) dolazi u obliku tableta, kapsula, tableta za žvakanje, prašaka, šumećih tableta i otopina. Možemo naći i esterificirani i prošišćeni vitamin C za one s osjetljivim želucem i žgaravicom.

Grgljanje obične, slane vode ili čaja

Svakodnevno grgljanje vode pomaže u prevenciji prehlade kod zdravih osoba. To je ujedno i dobra higijenska navika.

Grgljanje zelenog čaja može spriječiti pojavu gripe. Zaključak je to japanskih znanstvenika koji blagotvorno djelovanje čaja objašnjavaju njegovim sastojcima katehinima.

Naučnici tek trebaju otkriti na koji način katehini djeluju, no smatraju da sasvim sigurno imaju antivirusno djelovanje. Grgljanje smatraju efikasnijim načinom prevencije od pijenja, jer su mikrobi tada duže izloženi tekućini.

Grlo možemo ispirati i tako da grgljamo slanu mlaku vodu. So ima svojstvo da na sebe privlači nečistoće. Ovo je jednostavan, jeftin i moćan način prevencije bolesti.

Za grlobolju - kakao s karanfilićem

Kakao s karanfilićem dezinficira grlo i ublažava bol. Kašiku kakao praha i 2-3 karanfilića treba staviti u 2,5 dl vode ili mlijeka. Kuhati 5-10 minuta i potom izvaditi karanfiliće. Napitak piti 3 puta na dan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.