PREPORUKE

Ishranom protiv stvaranja bubrežnih kamenaca

Prehrana bogata životinjskim bjelančevinama (proteinima), kao i ribom i morskim plodovima, može potaknuti stvaranje kamenaca

Pretjerana konzumacija mliječnih proizvoda može potaknuti izlučivanje kalcija putem mokraće. Ilustracija

Z. K.

23.5.2019

Kao i kod drugih bolesti, i za povećanje, odnosno smanjivanje rizika od oboljenja od bubrežnog kamenca, kao i za liječenje, vrlo su važne pravilna prehrana i dovoljna hidratacija. Zdravlje bubrega je važno jer je ono zaduženo za detoksikaciju tijela, odnosno odstranjivanje metabolita i filtriranje krvi.  

Zato je neophodno smanjiti unos namirnica koje podižu rizik od razvoja bubrežnog kamenca.

- Prehrana bogata životinjskim bjelančevinama (proteinima), kao i ribom i morskim plodovima, može potaknuti stvaranje kamenaca.

- Mliječni proizvodi slični su životinjskim proteinima i njihova pretjerana konzumacija može potaknuti izlučivanje kalcija putem mokraće, što je povezano s većim stvaranjem bubrežnog kamenca.

- Ograničenje unosa soli važno je ne samo za očuvanje normalne funkcije rada bubrega već i za smanjivanje rizika od drugih hroničnih oboljenja, poput srčanih. Svjetske preporuke su da treba ograničiti unos soli na maksimalno pet grama, a kod već postojećih hroničnih oboljenja savjetuje se ograničavanje na 2-3 grama dnevno.

- Ako imate bubrežni kamenac, a nastao je zbog viška kalcija u organizmu, savjetuje se izbacivanje iz prehrane namirnica koje sadrže oksalate poput cvekle, celera, peršuna, prase, cjelovitih žitarica, zobene kaše i pšeničnih klica.

Za prevenciju bubrežnih kamenaca preporučuje se vegetarijanska prehrana jer se njome unose veće količine kalija i magnezija, a smanjuje se izlučivanje kalcija, oksalata i urične kiseline.

Vegetarijanska prehrana osigurava organizmu izvor veće količine fitinske kiseline koja do 40 posto smanjuje formiranje bubrežnih kamenaca. Dobra hidratiziranost će razblažiti urin i bubrege održati zdravima. Voda je najbolji izbor jer ne sadrži suvišne kalorije ni štetne spojeve.

Uravnotežena i raznolika prehrana osigurat će tijelu vitamine i minerale koji su potrebni za njegovo pravilno funkcioniranje.


Vrste kamena u bubregu i dozvoljena hrana:


- Oksalatni kamenci - meso, riba, jaja, kupus, karfiol, grašak, grožđe, kajsije. Ograničiti mliječne proizvode na šolju mlijeka ili jogurta dnevno, na minimum svesti voće i povrće, umjereno konzumirati tijesto, slatko, masno i krompir.

- Fosfatni kamenci - meso riba: tunjevina, sardina, haringa, potom kupus, karfiol, minimalna količina jaja i graška, grožđe, kajsije. Ograničiti se na šolju mlijeka ili jogurta dnevno, na minimum svesti voće i povrće, umjereno konzumirati masno i krompir.

- Kalcij oksalatno fosfatni kamenci - za njih važi isto što i za fosfatne kamence.

- Uratni kamenci - voće i voćni sokovi, povrće te umjereno konzumirati meso.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.