SLUŽBENA OBJAVA

Dobre vijesti za gejmere u Evropi: Fortnite se vraća na iPhone

Uklonjen iz App Storea 2020. godine

Apple će omogućiti učitavanje aplikacija na iOS-u i trgovinama aplikacija trećih strana. Sportskeeda.com

E. Ag.

26.1.2024

Apple je službeno objavio da će unijeti neke promjene u iOS za članice Evropske unije. Kako bi bio u skladu s EU-ovim Zakonom o digitalnim tržištima, Apple će omogućiti učitavanje aplikacija na iOS-u i trgovinama aplikacija trećih strana počevši od marta 2024.

iOS developeri su čekali da Apple službeno objavi ovu odluku, uključujući i Epic Games koji je godinama u pravnoj borbi s Appleom, piše Bajtbox.

Epic Games objavio je na svom X (bivši Twitter) računu da ne samo da će se njihova hit igra Fortnite vratiti na iOS uređaje u EU negdje 2024. nego će to učiniti kao dio nove Epic Games Store na Appleov mobilni OS. Bit će to prvi put da će se Fortnite moći igrati na iOS-u otkako je uklonjen iz App Storea 2020. godine.

U poruci nema puno informacija o tim planovima, ali Epic je naveo da će još morati “odgonetnuti regulatorni vremenski okvir”. Dodalo se:

- Nastavit ćemo tvrditi sudovima i regulatorima da Apple krši zakon.

To je vjerovatno referenca na Epic koji je ranije u januaru izjavio da planira ponovno tužiti Apple pred sudom, ovaj put zbog najave kompanije da, iako će dopustiti poveznice na sisteme plaćanja trećih strana u aplikacijama, još očekuje da programeri pošalju 27 posto plaćanja napravljeno u tim trgovinama natrag u Apple. Tim Svini (Sweeney), izvršni direktor Epic Gamesa, izjavio je da takva politika “ubija cjenovnu konkurenciju”

Nova pravila o iOS-u u Evropi također bi mogla navesti Microsoft da lansira svoju obećanu trgovinu aplikacija za mobilne igre i na Apple uređajima. Do sada, Microsoft još nije komentirao Appleove nove promjene iOS aplikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.