NOVA OTKRIĆA

Pronađen ogroman grad drevnih Maja: Star 2.000 godina

Oko 1.000 skrivenih naselja Maja pronađeno je zahvaljujući laserskom skeniranju nazvanom LIDAR

U izveštajima piše da su otkrivena naselja imala kuće, sportske terene i vjerske, ceremonijalne i građanske centre. Printscreen

E. A.

23.1.2023

Naučnici su otkrili ruševine velikog grada drevnih Maja starog 2.000 godina, koji se nalazi ispod prašume na sjeveru Gvatemale.

Novootkrivena naselja se protežu na prostoru od oko 1.683 kvadratnih kilometra i smještena su u basenu Mirador-Calakmul.

Oko 1.000 skrivenih naselja Maja pronađeno je zahvaljujući laserskom skeniranju nazvanom LIDAR. Riječ je o jednoj od najmodernijih i najbrže rastućih tehnologija u postupcima prikupljanja i obrade prostornih informacija.

I dok su prethodne studije sugerisale da su rana mezoamerička naselja bila rijetko naseljena, timovi naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Gvatemale su ovog puta došli do drugačijih nalaza.

Ispostavilo se da su naselja na ovom lokalitetu bila poprilično zbijena, što je upotpunilo neke od ranijih istraživanja o mezoameričkim naseljima u Gvatemali.

U izveštajima piše da su otkrivena naselja imala kuće, sportske terene i vjerske, ceremonijalne i građanske centre, kao i dobro razvijenu mrežu nasipa i kanala koji su ih povezivali.

- Podaci sa skenera pokazuju koliko je bila kompleksna struktura ovih društava. Njihova infrastruktura je bila napravljena tako da oslikvala socio-ekonomsku organizaciju, ali i da istakne političku moć koju su imali -  navode naučnici u studiji.

Mnoga od ovih naselja pokazuju političku, društvenu i geografsku povezanost sa drugim naseljima u neposrednoj blizini.

-To je rezultiralo konsolidacijom u najmanje 417 drevnih gradova i sela sa prepoznatljivim granicama lokaliteta - naveli su istraživači u svojim radovima koje prenosi Saences alert.

Pretpostavlja se da su sva ova naselja činila jednu državu sličnu kraljevstvu.

- Nalazi otkrivaju da je za izgradnju ovakvih objekata bilo potrebno poznavanje mnogih vještina, od ljudi koji su znali da naprave kreč i malter do arhitekte koje su crtale i čitale skice, a pretpostavka je da su naselja imala pravne i vjerske zvaničnike - naveli su istraživači.

Pronađeni su i dokazi o pametnim sistemima za odvodnjavanje i sakupljanje vode, koji omogućavaju lakše kretanje vode između naselja u vremenima suše ili poplava – nešto za šta se zna da su narodi Maja bili stručnjaci.

Sistem za vazdušno skeniranje zasnovan na svjetlosti pomaže naučnicima da mogu lahko da "zavire" ispod šumskih krošnji i drugih vrsta vegetacije, kao i do čvrstih podzemnih struktura. "LIDAR" se tokom posljednjih godina intenzivno koristio za otkrivanje kambodžanskih gradova i amazonskih sela.

U budućnosti možemo očekivati još otkrića iz ovog dijela svijeta, kao i više skrivenih mjesta koja će otkriti "LIDAR".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.