NAUKA

Video / Naučnici pravili metal od obične vode

Istraživači su pokazali da visoki pritisci nisu jedini koji mogu indukovati ovu metalnost u čistoj vodi

Voda kao čisti izolator. Screenshot

E. Ć.

6.2.2024

​Čista voda je gotovo savršeni izolator. Iako voda u prirodi može provoditi struju, prenosi "Science Alert"

To može zbog nečistoća koje sadrži, a koje se otapaju u slobodne ione koji omogućuju električnu provodljivost. Čista voda postaje "metalna", odnosno elektronički vodljiva, samo pri ekstremno visokim pritiscima, koji trenutno nadilaze naše mogućnosti reprodukcije u laboratoriji.

Istraživači su 2021. godine pokazali da visoki pritisci nisu jedini koji mogu indukovati ovu metalnost u čistoj vodi. Kada se čista voda dovede u kontakt s alkalijskim metalom koji dijeli elektrone, poput legure natrijuma i kalijuma, dodaju se slobodno pokretne nabijene čestice koje vodu pretvaraju u metalnu.

Rezultirajuća provodljivost traje samo nekoliko sekundi, ali to je značajan korak prema razumijevanju ove faze vode direktno.

Ova otkrića ne samo da nam omogućuju bolje razumijevanje tih ekstremnih uslova, već i potencijalno otvaraju vrata za istraživanje unutrašnjosti velikih planeta poput Neptuna i Urana.

U tim planetama, gdje se pretpostavlja postojanje tekućeg metalnog vodonika, ovi procesi mogu imati dubok uticaj na njihovo ponašanje i evoluciju. Ova istraživanja, objavljena u časopisu "Nature".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.