MOŽE SAMA UČITI

Kina napravila prvo dijete s umjetnom inteligencijom na svijetu

Tong Tong, ili mala djevojčica, virtualni je AI entitet sa sposobnostima sličnim onima koje posjeduje dijete u dobi od tri do četiri godine

Dijete s umjetnom inteligencijom. You Tube

D. R.

21.2.2024

Kineski naučnici nedavno su najavili stvaranje prvog djeteta s umjetnom inteligencijom na svijetu. 

Predstavljena na sajmu "Frontiers of General Artificial Intelligence Exhibition" u Pekingu krajem januara, Tong Tong, ili mala djevojčica, virtualni je AI entitet sa sposobnostima sličnim onima koje posjeduje dijete u dobi od tri do četiri godine, objavio je South China Morning Post.

Tong Tong može sama učiti, sama sebi dodjeljivati zadatke, tumačiti ljudske namjere te prikazati emocije kao što su radost, ljutnja i tuga.

- Tong Tong posjeduje um i nastoji razumjeti razum ljudi. Razlikuje dobro od zla, izražava svoje stavove u raznim situacijama i ima moć oblikovati budućnost - navodi se u videu kojim je predstavljena javnosti.

Tong Tong razvio je Pekinški institut za opću umjetnu inteligenciju (BIGAI) koji predvodi poznati informatičar, primijenjeni matematičar i kognitivni učenjak AI Zhu Songchun. Posjetitelji izložbe navodno su gledali kako namješta okvir za slike, čisti proliveno mlijeko i obavlja druge poslove.

- Tong Test ima za cilj osigurati da se umjetna inteligencija može neprimjetno integrirati u ljudska okruženja. Ovaj inovativni pristup označava novi smjer u testiranju umjetne inteligencije, naglašavajući praktične sposobnosti i vrijednosti za razvoj umjetne inteligencije od koristi društvu - pojasnili su naučnici.

Očekuje se da će Tong Tong u budućnosti koegzistirati s ljudima.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.