VELIKI PLANOVI

Kina gradi podvodni data centar: Projekt vrijedan 879 miliona dolara

Planiraju uštedjeti 122 miliona kilovat-sati elektriciteta i gotovo 10 fudbalskih terena zemljišta

Svaki od elemenata data centra može da obradi preko četiri miliona fotografija visoke rezolucije u 30 sekundi. X (Twitter)

E. Ag.

28.11.2023

Kina gradi ogromne data centre pod vodom, pomoću kojih planira uštedjeti 122 miliona kilovat-sati elektriciteta i gotovo 10 fudbalskih terena zemljišta.

Podvodni centri podataka (data centri) nisu novost - Microsoft ih je sa svojim Project Natick sistemom smjestio u dubine okeana još 2014. godine. Sada je Kina započela izgradnju najvećeg svjetskog komercijalnog podvodnog data centra, blizu obale grada Sanja.

Prema navodima, svaki od elemenata data centra može da obradi preko četiri miliona fotografija visoke rezolucije u 30 sekundi, što predstavlja procijenjene performanse oko 60.000 standardnih desktop PC sistema, koji rade zajedno.

U planu je instaliranje 100 vodootpornih data centar elemenata, u okviru spomenutog podvodnog sistema, a procjena je da će oni moći da obrade 400 miliona HD fotografija u sekundi, snagom šest miliona PC uređaja.

Svaki od data centara je ogroman: veličine do 68.000 kvadratnih metara, što je ekvivalent oko 10 fudbalskih terena. Za premještanje svakog data centra 35 metara ispod površine okeana bit će potrebno oko tri sata.

Kina planira da će ovim sistemom uštedjeti 122 miliona kilovat-sati elektriciteta i više od 105.000 tona svježe vode. Razlog je to što će hladna slana voda moći da održava čipove data centara rashlađenim.

Data centrima će upravljati Beijing Sinnet, vodeći provajder data centara i cloud usluga u Kini. Čitav projekt košta oko 879 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.