OSVETNICE

I žene mogu biti "bijesne" i žestoke

Živimo u vrijeme hiperprodukcije, instant-senzacija i zadovoljstava pa nas najezda turbofolka ni ne iznenađuje

“Nemesis”: Trenutno miksaju album prvjenac. Jovan Miljković

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

26.11.2018


Beogradska grupa “Nemesis” spoj je neobuzdane ženske energije, metal tradicije i prašenja muzike. Jedini ženski melodik ded metal bend u Srbiji na sceni se pojavio 2013. godine. Nakon dvogodišnjeg rada, počele su aktivno svirati i stvarati autorsku muziku.

Članice su Sanja Drča - vokal, Aleksandra Petrović i Tijana Milivojević - gitare, Biljana Sovilj - bas-gitara i Selena Simić - bubnjevi. Iako se trude, kako su priznale u intervjuu za “Dnevni avaz”, da odluke donose demokratskim putem, to nekad ipak nije moguće. Glavnu riječ među pet žena ipak vodi ona koja je najiskusnija u temi iz koje potiče problem. Mada često bude u pravu i ona koja je najglasnija. “Nemesis”, što znači osvetnice, otkrile su nam i kako su ih prihvatile muške kolege, šta misle o turbofolku, šta je za njih muzika i šta ih još interesira u životu.

 Album prvjenac

 Kako ste završile u tom žestokom i “muškom” svijetu? 

- Mi ne mislimo da je metal isključivo muški svijet, jer smo i mi, kao i naše muške kolege, slušale tu muziku kao mlade i išle na koncerte. Jednostavno, volimo da slušamo i sviramo metal, jer i žene mogu biti bijesne i žestoke.

Počele ste obradama pjesama bendova "Arch", "Enemy", "Kreator", "Death" i "Pantera". Koliko imate studijskih albuma i spremate li nešto novo?

- Počele smo kao “cover” bend. Htjele smo da se bolje upoznamo i uvježbamo na tuđim pjesmama prije nego što počnemo s autorskim radom. Trenutno imamo jedan uradak na kojem su pjesme “Vengeance”, “Divine Retribution” i “Uprising”, a koje se sve mogu čuti i na našem YouTube kanalu. Trenutno smo u procesu miksanja našeg albuma prvjenca i jedva čekamo da ga čujemo i podijelimo sa publikom. Trebao bi biti objavljen u narednih nekoliko mjeseci i na njemu će biti deset pjesama, od kojih će neke sigurno iznenaditi ljude koji nas prate.

 Jeste li uspjele dokazati da i djevojke mogu svirati žestoku muziku? 

- Nismo još. Trudimo se da dajemo maksimum i da svaku svirku iznesemo što bolje. Vjerujemo da i djevojke mogu da sviraju žestoku muziku, a jesmo li u tome uspjele, najviše odlučuje publika.

 Marš u kuhinju 

 Čime se još bavite osim muzikom, imate li neka dodatna zanimanja? 

- Osim muzikom, bavimo se i svim i svačim. Tijana završava filozofiju, Sanja je diplomirana modna dizajnerica, Bilja je diplomirana inžinjerka elektrotehnike i računarstva, Selena je diplomirana komunikologinja i bavi se aktivizmom, a Aleksandra voli da hekla i stvara našu muziku. 

Kako su Vas prihvatile muške kolege na sceni?

- Uf, pa kako ko. Imamo mnogo podrške od kolega na sceni, ali pojedini, nažalost, ne mogu da prijeđu preko toga što smo žene koje sviraju metal. Trudimo se da njima pridajemo što je moguće manje pažnje. Susretale smo se sa svim i svačim, mnogo pozitivnih komentara i prelijepih saradnji, ali i s klasičnim komentarima, tipa: “Šta se ove tripuju, marš u kuhinju”, i slično.

Kako komentirate najezdu turbofolka u cijelom regionu?

- Živimo u vrijeme hiperprodukcije, instant-senzacija i zadovoljstava pa nas najezda turbofolka ni ne iznenađuje. Lake note i plitki tekstovi idu ruku pod ruku s nedostatkom kritičkog mišljenja i, jednostavno, odražavaju sistemski status quo, u kojem naš region živi. Narod hoće hljeba i igara pa jedan dio toga i dobiva kroz turbofolk i sve što ga prati.

 Šta je za Vas muzika?

- Muzika je za nas sve ono što nas pokreće, što nam daje energiju i nadu za neko bolje sutra, što nas natjera na razmišljanje ili nas učahuri u čiste emocije. Muzika za nas predstavlja i druženje pet prvenstveno drugarica i provođenje kvalitetnog i zabavnog vremena. 

 Saradnja s grupom “Pero Defformero

Pojavljujete se u novom spotu "Lola" grupe "Pero Defformero". Kako je bilo sarađivati, koliko se već dugo poznajete i šta mislite o njihovom stilu? 

- S bendom “Pero Defformero” sarađujemo već nekoliko godina, a sa momcima se družimo još duže. Snimanje spota za nas je bila ozbiljno dobra zezancija i strava smo se provele s njima. U nekoliko navrata smo nastupale kao njihova predgrupa i uvijek je svaka saradnja protekla sjajno. A, o njihovom stilu mislimo da je super, jer humora, parodije i vrhunske, kvalitetne muzike nikad dosta. 

 Najljepši sarajevski sladoled

 Jeste li nastupale u Bosni i Hercegovini?

- Naš prvi nastup u BiH bio je na Banja Luka Demofestu prošle godine, a nakon toga smo imale koncerte i u Sarajevu i Mostaru. I jedva čekamo da dođemo opet! Tih nekoliko dana koliko smo bile u Banjoj Luci tokom Demofesta, bili su nam jedni od najljepših u karijeri, a generalno smo uvijek u BiH imale odličnu publiku i još bolji provod! A, u Sarajevu smo jele i najljepši sladoled.




quote
<p>Narod hoće hljeba i igara pa jedan dio toga i dobiva kroz turbofolk i sve što ga prati </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.