GLUMICE

Aneta Grabovac: Pobijedila sam strah

U decembru na snimanju hit serije „Lud, zbunjen, normalan“

Grabovac: Preselila se u Zagreb

Piše: N. AJNADŽIĆ

30.11.2018

quote
<p>Jedva čekam opet u Sarajevo, mjesto koje me oblikovalo, u kojem sam sazrela i kojem se uvijek s osmijehom vraćam </p> <p><br></p>

Mlada glumica Aneta Grabovac igra zapaženu ulogu u predstavi Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Studija lutkarstva Sarajevo „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo, čiju režiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović. 

Prvi izbor

Ova Splićanka studirala je u glavnom gradu BiH na Akademiji scenskih umjetnosti, a kako nam je rekla, odmah nakon diplomske predstave, dobila je priliku raditi u profesionalnom teatru.  

- Odmah se pojavio i strah hoću li moći odigrati jednu od uloga. Nadam se da sam uspjela opravdati ukazano povjerenje te sam autorskom timu izuzetno zahvalna. Uloga Sanjice je i više nego uzbudljiva. Prvo sam išla iz suosjećanja prema liku koje sam pretvorila u vlastito osjećanje. Sanjica infantilom i maštom gradi svoj svijet od lutaka te se na taj način lakše nosi sa zlostavljanjem majke. Uloge su slojevito napisane, tako da sam imala mnogo prostora za istraživanje. Situacije koje su ekstremne, brutalne, okolnosti jednog zatočeništva, nalažu i glumačka sredstva – kaže Grabovac.

Dodaje da uloge priprema tako što polazi od sebe, pa je u ovoj predstavi crpila iz vlastite „banke podataka“.

- Atmosfera na probama bila je divna, oduševljavanje onim drugim, izbori su ponekad bili pogrešni, ali smo zajedničkim snagama tragali za onim pravim – kazala je Grabovac.

Novi izazovi

Iako trenutno živi u Zagrebu, često dolazi u Sarajevo, a ovom prilikom otkrila nam je da će naredni mjesec imati snimanje u hit seriji „Lud, zbunjen, normalan“, u kojoj će imati manju ulogu. Ali više detalja nam nije mogla otkriti zbog potpisanog ugovora.

- Pokušavam dogovoriti gostovanje diplomske predstave „Murlin Murlo“ u Zagrebu, tako da ćemo vjerovatno zaigrati u januaru i na zagrebačkoj sceni. Težak je svaki novi početak, kako mi je bilo u Sarajevu tako mi je sada i u Zagrebu jer nikoga još ne znam, ali volim nove izazove i trudim se da ubijem taj konformizam izazvan strahom. U decembru imam i snimanje za „Lud, zbunjen, normalan“, tako da jedva čekam opet u Sarajevo, mjesto koje me oblikovalo, u kojem sam sazrela i kojem se uvijek s osmijehom vraćam – ističe Grabovac.

Kreativni dio procesa 

- Bez doživljaja suprotnosti, nemamo iskustvo cjelovitosti. U početku sam se borila s animacijom lutke, teško mi je bilo animirati lutku Zlaje, a u isto vrijeme i igrati situaciju kao Sanjica. Sve smo morali toliko dobro tehnički utvrditi da bi došli do onog kreativnog dijela procesa, gdje samo preostaje da se radosno, bez zadrške, upustimo u ono što smo sagradili mukotrpnim radom – kaže Grabovac. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.