JET SET

Vrhunac turističke sezone u Splitu: Thompsonov koncert

Na početku svog nastupa Perković prvo triput uzvikuje: ''Za dom!'', a masa mu povratno skandira: ''Spremni''

Marko Perković Thompson. Arhiv

Avaz.ba

4.8.2019

Večeras će na Rivi u Splitu koncert održati kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson, i to u organizaciji gradskih vlasti, koje predvodi gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ).

Stoga podsjećamo kako je izgledao Thompsonov prethodni nastup na Rivi, onaj iz 1992. godine.

Marko Perković voli u medijima ponavljati da on pjeva o ''Bogu, obitelji i domovini'' te da nije nikakav promotor ili podržavalac ustaštva ili fašizma nego samo hrvatski domoljub.

Nastup na predizbornom skupu HSP-a 1992.

No, to je samo jedan od brojnih primjera povezanosti Perkovića s ustaštvom - uostalom, najveći hit mu započinje ustaškim pozdravom ''Za dom spremni'', a još jedan je i pjevačev nastup na velikom skupu HSP-a u Splitu 25. jula 1992. Tada je HSP vodio kontroverzni Dobroslav Paraga, koji je bio žestoka opozicija režimu Franje Tuđmana i HDZ-a, i to s najdesnije strane političkog spektra, a baš njima se bio priklonio i Perković.

Na početku svog nastupa, Perković prvo triput uzvikuje: ''Za dom!'', a masa mu povratno skandira: ''Spremni!'. Nakon toga počinje revati pjesmu Čavoglave, koja u toj verziji ima drugačije stihove nego u izvedbi koju izvodi danas. Thompson tako dvaput otpjeva i ''za dom, braćo, zovemo se poglavnikovi''. Poglavnik je, naravno, ustaški zločinac Ante Pavelić. Kasnije Thompson dvaput otpjeva i stihove u kojima se spominje ''smrt za Srbine''.

Vrhunac turističke sezone u Splitu - Thompsonov koncert

Thompson se dovodi da na vrhuncu turističke sezone nastupi na ključnoj javnoj površini drugog po veličini hrvatskog grada, koji je, ujedno, i turističko središte. I to u organizaciji gradskih vlasti!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.