TRENERI

Druženje Bosanaca u dalekom Hong Kongu

Zeničanin Bajramović vodi klub Saut Kina, dok Tuzlak Nadarević predvodi ekipu Zong ksijana

Bajramović u društvu Nadarevića i Stefanovskog

Avaz Sport

29.3.2019

Raditi kao trener u sportu znači i biti spreman prihvatiti angažman u raznim dijelovima svijeta. Tako je bosanskohercegovačke košarkaške stručnjake Mensura Bajramovića i Adnana Nadarevića trenerski put odveo u Kinu.

Zeničanin Bajramović, koji je u karijeri bio i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, kao i dugogodišnji trener sarajevske Bosne i Čelika, vodi klub Saut Kina, koji se takmiči u šampionatu Hong Konga, dok Tuzlak Adnan Nadarević predvodi ekipu Zong ksijana.

Naši trener sreli su se na trenerskom seminaru u Hong Kongu, gdje su razmijenili iskustva iz Azije.

- Kinezi sve više ulažu u košarku. Ne štede da bi što bolje obrazovali svoj kadar, i igrački i stručni. Posebno su ushićeni zbog predstojećeg Svjetskog prvenstva, čiji će biti domaćini u septembru. Ulaganja su ogromna, riječ je o milionskim investicijama.

Predstojeće Svjetsko prvenstvo, prema nekim procjenama, trebalo bi biti najglamuroznije i najskuplje takmičenje u košarci - kaže Nadarević, koji radi i kao profesor u jednoj osnovnoj školi, u kojoj, također, podučava najmlađe Kineze čarima košarke.

U kratkom predahu tokom seminara društvo je našim trenerima pravio Makedonac Aleksandar Stefanovski, koji radi u košarkaškoj Akademiji “Impact”.

A da bismo dočarali kakav je standard u Hong Kongu, može poslužiti podatak da je ovaj trenerski trojac tri kafe platio za, naše pojmove, astronomskih 25 eura!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.