KOŠARKA

Žalgiris slavio u Madridu i osigurao četvrtfinale Eurolige

U plej-ofu protivnik Fenerbahče

Twitter

Avaz Sport

5.4.2019

Košarkaši Žalgirisa su pobjedom u 30. kolo Eurolige nad Realom u Madridu 93:86 uspjeli osigurati plasman u plej-of elitnog košarkaškog takmičenja.

Izabranici Šarunasa Jasikevičusa (Sarunas Jasikevicius) su tako stigli do 15. trijumfa u sezoni i trenutno osme pozicije, a ovo će im biti druga godina uzastopno kako igraju u doigravanju.

Pobjeda Litvanaca je automatski značila da su uspjeli osigurati i posljednju slobodnu poziciju, čime su direktno eliminirali ekipu Olimpijakosa.

Ovo je bio ujedno i prvi trijumf Litvanaca na parketu Reala još od sezone 1999./2000.

Meč je bio prilično napet i uzbudljiv do samog kraja, a gostima je svakako pomoglo što susret za Real praktično nije imao rezultatski značaj, jer su Španci odavno osigurali plasman dalje.

U posljednja tri minuta ušlo se s prednošću Žalgirisa od 80:77. U tim momentima najvažnija je bila sigurna ruka Brendona Dejvisa (Davies), koji je za minutu i po vezao šest poena.

Tavares i Rendolf su uspijevali pogoditi i drže priključak Reala, ali je potom Leo Vesterman (Westerman) pogodio na 36 sekundi prije kraja i tako je Žalgiris stigao do 88:83.

Real nije iskoristio napad na 26 sekundi do kraja, Litvanci su osvojili loptu i već tada počeli slaviti. Na kraju bilo je sedam poena razlike.

Žalgiris u četvrtfinalu igra protiv Fenerbahčea, koji je osvojio prvo mjesto u regularnom dijelu takmičenja.

Euroliga, četvrtfinale:

Fenerbahče - Žalgiris

CSKA - Baskonija

Real - Panatinaikos

Efes - Barcelona

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.