KARIJERE

Melisa Hasanbegović: Veliko je iskustvo igrati Ligu prvaka

Ostvarila do danas najveći uspjeh jedne bh. nogometašice u najelitnijem klupskom takmičenju u Evropi

Jasmin Alibegović

2.4.2019

Hasanbegović: U Slaviji se ugodno osjeća - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Reprezentativka Bosne i Hercegovine Melisa Hasanbegović odnedavno je nova igračica Slavije iz Praga. Nakon što je igrala u SFK 2000 iz Sarajeva te u Švedskoj i Norveškoj za tamošnje klubove, Melisa se odlučila za odlazak u Češku. Hasanbegović se razgovoru za Avaz.ba prisjetila svojih početaka, ali i govorila o nastupu protiv njemačkog velikana Bajern Minhena u četvrtfinalu Lige prvake.  

Veliko iskustvo

- Ljubav prema nogometu rodila se već od malih nogu. Kao djevojčica, igrala sam nogomet sa starijom braćom i drugovima. Nogomet je moja prva ljubav koja nikad neće proći i zato sam izabrala najvažniju sporednu stvar na svijetu - kaže Hasanbegović, koja je svoje prve mečeve igrala s dječacima, jer tada nisu postojali ženski klubovi u BiH, a što joj je bilo jako zanimljivo.

Melisa je sa Slavijom igrala u četvrtfinalu Lige prvaka, gdje je praški klub poražen od Bajern Minhena. To je do danas najveći uspjeh jedne bh. nogometašice u najelitnijem klupskom takmičenju u Evropi.

- Prvi meč (1:1) bio je jako zanimljiv, kvalitetno se igralo na obje strane. U revanš meču (5:1) nismo odigrale kao kod kuće. Bajern je tu noć bio bolji i pokazali su da su vrhunska ekipa. Ulazak u polufinale je bio san za sve nas. Bez obzira na sve, za mene je bilo veliko iskustvo igrati Ligu prvaka - kaže Hasanbegović, koja se u novom klubu lijepo i ugodno osjeća.

Igračice nisu poštovane

Ženski nogomet u BiH nije na nivou na kakvom bi trebao biti, smatra naša reprezentativka.

- Zaostajemo za Evropom u svim segmentima, od uvjeta, treniranja, plaćanja igračica. Ranije je to bilo gore, sada je malo bolje, ali i dalje je to daleko od onog kako bi zaista trebalo da bude - ističe Hasanbegović, te dodaje da našoj zemlji nedostaje više kvalitetnih timova i rada s igračicama, da bi liga bila kvalitetnija, a samim tim i nogomet bio puno bolji.

Kada je u pitanju balkanski mentalitet i odnos prema ženskom nogometu, diskriminacija još postoji.

- Naš mentalitet je zaista poseban na svaki način. Biti žena na Balkanu je teško, a tek igrati nogomet je još teže. I danas se borimo s raznim predrasudama u ženskom nogometu. Igračice nisu poštovane onako kako zaslužuju - ističe Hasanbegović. 

Hasanbegović prati i muški nogomet, a otkrila je i koji joj je omiljeni tim.

- Često gledam utakmice, uglavnom je to engleska Premijer liga. Moj omiljeni tim je Čelsi, a igrač Džon Teri (John Terry), koji je prošle godine završio svoju bogatu karijeru. 

Neostvarena želja 

Najveći uspjeh naše sagovornice je igranje za nacionalni tim, a Hasanbegović ima i jednu neostvarenu želju u najdražem dresu.

- Moja neostvarena želja je plasirati se s reprezentacijom BiH na neko veliko takmičenje, ali ima vremena za to, tako da vjerujem da u budućnosti možemo dostići i to - nada se Hasanbegović, koja je ponosna što je dobila priliku zaigrati na evropskim terenima i protiv velikih igračica, što je svakako veliki uspjeh.

Reprezentativka naše zemlje istakla je svoje planove što se tiče obrazovanja, koje nije zapostavila.

- Trenutno studiram na drugoj godini Poljoprivrednog fakulteta u Brčkom, ali na kraju godine namjeravam upisati sportski menadžment - otkriva ambiciozna "Zmajica", koja se najbolje odmora uz porodicu i prijatelje.

Hasanbegović je na kraju mladima poručila da vjeruju u sebe i da ne odustaju od svojih snova i želja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.