BUENOS AJRES

Kopa Amerika bez Australije i Katara

Održat će se sa samo 10 reprezentacija

Domaćini Argentina i Kolumbija. AGENCIJE

A. Vatreš

15.3.2021

Ovogodišnje izdanje Kopa Amerike održat će se sa samo 10 reprezentacija nakon odustajanja Australije i Katara, objavila je Južnoamerička nogometna federacija (KONMEBOL).

Najstarije nogometno kontinentalno takmičenje na svijetu, koje je prvi put održano 1916. godine, prvi put u historiji održat će se u dvije države, Kolumbiji i Argentini.

Prvenstvo se trebalo održati lani, ali je zbog epidemije koronavirusa prebačeno na 2021. Uvodna utakmica igrat će se u Buenos Ajresu 13. juna, dok će se veliko finale odigrati u kolumbijskom gradu Barankilji 10. jula.

- Već tradicionalno CONMEBOL je pozvao reprezentacije iz drugih konfederacija. Međutim, pandemija je spriječila sudjelovanje drugih država - poručili su iz Južnoameričke nogometne federacije, prenosi Hina.

Do sada su na Kopi kao gosti nastupali Meksiko, Japan, SAD, Jamajka, Kostarika...., a na 47. izdanju trebali su sudjelovati Australija i Katar, no povukli su se zbog pandemije. KONMEBOL je razmišljao o pozivu drugim reprezentacijama, no odustali su od te ideje.

Na koncu će nastupiti 10 južnoameričkih zemalja koje su podijeljene u dvije skupine. U skupini A su Bolivija, Urugvaj, Paragvaj, Čile i Argentina, a u skupini B Brazil, Ekvador, Venezuela, Peru i Kolumbija.

Najbolje četiri selekcije iz svake grupe plasirat će se u četvrtfinale.

Naslov brani Brazil koji je u finalu 2019. pobijedio Peru s 3:1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.