SJEĆANJA

Nikola Tesla je bio pradjed pokojnom Dudi Ivkoviću

Otac moje bake Olge, dakle moj pradeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra

Dušan Duda Ivković. Arhiva

G. Š. /Objektiv

16.9.2021

Čuveni srbijanski košarkaški trener Dušan Duda Ivković preminuo je rano jutros u Beogradu. Iako nikada nije želio da se, kako je rekao, hvali time, jedom prilikom je otkrio da mu je Nikola Tesla djed.


Zlatni dukat

- Najradije ne bih, ali hajde. Jednom su me namestili u neki televizijski žiri kad ulazi Dejan Tomašević sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista dođe deda. Otac moje bake Olge, dakle moj pradeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra, prenosi Dudine riječi "Objektiv".

U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka. U njemu piše: 

- Dragi brate, molim te moj Milenko je isti ti i on će da studira elektrotehniku kao ti... 


Svojatanje genija

- Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog vijeka i Tesla je vodio računa o njima. I da se vratim na onaj dukat sa početka priče. Kad su se rađale moje dvije sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u oktobru 1943. godine, a Tesla je umro na Božić te godine, podsjetio je svojevremeno Ivković.

- Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo ko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to pominjem, rekao je Duda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.