BARCELONA

Ćavi: Volio bih da u svlačionici imamo Pujola

Obemejanova sposobnost da postiže golove me nije iznenadila, rekao je trener Barcelone

Ćavi: Znam gdje sam, koliku odgovornost nosi ova pozicija koja zahtjeva briljantnost, pobjede, konstantan i kvalitetan rad. Arhiva

G. Š.

26.2.2022

Barcelona trenutno kaska 18 bodova za liderom Real Madridom, ali ima dvije utakmice manje. Podizanje forme, odnosno rezultatska renesansa došla je u velikoj mjeri zahvaljujući zimskim pojačanjima - Pjer Emriku Obamejanu (Pierre-Emerick Aubameyang) koji je već postigao četiri pogotka, Adami Traoreu koji je isto toliko puta namještao golove saigračima, Feranu Toresu (Ferran Torres) koji je postigao dva i namjestio tri gola, odnosno veteranu Daniju Alvesu koji je pristao da se vrati u voljeni klub i igra za siću.


- Bez njih, bilo bi nam znatno teže, rekao je trener Barcelone Ćavi (Xavi) i dodao: 

- Obemejanova sposobnost da postiže golove me nije iznenadila. Prizemnost sa kojom radi za tim... Način na koji pravi pritisak i osvaja lopte, to je veliko iznenađenje za mene. Adama me je oduševio svojom zrelošću, donošenjem pravih odluka. A Feran mi djeluje kao igrač na potpuno drugom nivou, spektakularan je. Odlično čita prostor, kako se nudi saigračima, ne gubi loptu, to je svjetski, vrhunski nivo. On je spektakularno pojačanje i čudesan fudbaler, objasnio je trener Katalonaca.

Barsa je u četvrtak napadački blistala podno Vezuva gdje je spakovala četiri komada Napoliju... Jednom od golova prethodila su 22 timska dodavanja što je podsjetilo na katalonsku tiki-taku iz perioda kada su Ćavi i Inijesta gospodarili sredinom terena, a Pep Gvardiola (Guardiola) predvodio jedan od najmoćnijih timova planete.

- Znam gdje sam, koliku odgovornost nosi ova pozicija koja zahtjeva briljantnost, pobjede, konstantan i kvalitetan rad. Moramo da pobjeđujemo i da igramo dobro da bismo povratili ideju o fudbalu koji nas je učinio velikima i slavnima. Od fundamentalnog je značaja da se ljudi identifikuju sa igrom ovog tima. Ove nedjelje stižu pohvale, ali situacija može i da se okrene. Niti sam sada najzgodniji na svijetu, niti ću naredne sedmice biti najružniji, zaklјučio je španski stručnjak.

Nekada beskompromisni stoper i dugogodišnji kapiten Barcelona Karles Pujol (Carles Puyol) je čak otišao toliko daleko da se opkladi da će odvesti Ćavija na večeru ukoliko Barsa bude šampion Španije.

- Svakako ćemo ići na večeru. Ipak, matematika kaže da ćemo teško do titule. On je vrlo optimističan, ima mnogo povjerenja u mene i izuzetno mi je drago zbog toga. Volio bih da ga imamo u svlačionici, rekao je Ćavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.